Charles Huijskens, voormalig politiek verslaggever van de NOS en
De Telegraaf, is nu communicatie-adviseur. Hij pleit voor volstrekte openheid. “Zelfs Jezus had zijn moment van twijfel.”
“Voor politici is het moeilijk om een sterk en stabiel imago te ontwikkelen. Ze staan elke dag, vaak zonder voorbereidingstijd, voor de opgave te reageren op de actualiteit. In een sterk wisselende setting moeten ze hun kleine verhaal inpassen in het grote verhaal. Niet elke reactie op de actualiteit past zomaar in een brede politieke traditie. Dat is een spagaat. En politici met bestuursverantwoordelijkheid hebben het nog veel moeilijker om lengte en consistentie aan te brengen in hun reacties op ‘het nieuws van de dag’. Op dat punt hebben oppositiepolitici het makkelijker. Dat is de les die je van Bolkestein kunt leren: houd zo je handen vrij. Ambitieuze aspirant-politici moeten leren van de successen van anderen. Ik zou ze niet aanraden om mee te gaan in de vergroving van de omgangsvormen zoals die momenteel steeds meer in de Kamer te zien is. Het is bijna aandoenlijk om te zien hoe Kamerleden hun best doen door net iets ruwer of grover te zijn als er media in buurt zijn.
Zo’n imago van verbale daadkracht heeft maar een beperkte houdbaarheid, zie Rita Verdonk, en de reis naar de top is lang, zeker zo’n acht tot tien jaar. Je moet dus vooruit denken.
Politici van nu kunnen veel leren van Pim Fortuyn. Hij was al 10 jaar bezig met columns en boeken voor hij doorbrak. Hij maakte politiek boeiend. Dat komt omdat hij het debat als kerntaak van de politiek zag. Zet daarom een reeks debatten op. Prepareer jezelf goed en positioneer je daar. Verder is volstrekte openheid over je privéleven noodzakelijk. Pim Fortuyn was verschrikkelijk homo, maar volstrekt open, en daarom onkwetsbaar op die punten. Ook Obama openbaarde zijn lijken proactief. Hij schreef een boek waarin hij vertelt over alle persoonlijke shit, zijn alcoholische vader en over zijn eigen drugsexperimenten. Zijn imago kan er niet mee worden gecompromitteerd. Bijna alle echt succesvolle politici schreven hun boek.Behalve openheid heeft elke held, ook een politieke, een zwakheid nodig. Geloofwaardigheid kan niet zonder zwakte.
Zelfs Jezus had zijn moment van twijfel. En dat kun je regisseren. Het maakt niet eens zozeer uit wat je zwakte is – overspel of het niet kunnen weerstaan van chocolade –, als je er maar zelf mee komt. Rob Oudkerk schreef een boek en biechtte zijn zonden op. Na zijn val, dus te laat. Met zijn kansen om premier te worden was het gedaan.
Van Wilders kun je leren dat je het initiatief moet nemen en houden. Hij creëert de hype van de dag en dwingt anderen om op hem te reageren. Hij komt daardoor niet in de positie dat hij moet reageren. Actie is makkelijker te regisseren dan reactie. Een duurzaam imago kun je als politicus bouwen. Maar dan moet je accepteren dat het een langdurig traject is, waarbij er geen plaats is voor schaamte over zonden uit het verleden. Belangrijk is om zelf de regie te voeren.”