Gereden: Lexus 600h President Line, prijs: vanaf 139.000 euro
Het goede voorbeeld
Nauwelijks vijf jaar geleden was het nog een sensatie, hybride rijden. En dan niet in een Toyota Prius, die toen nog niet eens van de bijtellingsbonanza profiteerde, maar op niveau, in de LS van zustermerk Lexus. Kraaiend van pret slopen we destijds fluisterstil rond in die half-elektrische directiekamer op wielen. De oren gespitst: nee, afgezien van een zacht gezoem waren we met de LS geluidloos op weg. In een tank van twee ton!
Inmiddels heeft de prestige-Jap die innovatieve glans een beetje verloren. We schrikken niet meer als het van ‘zoem’ gaat in plaats van ‘vroem’, en ook de c-level Duitsers van Mercedes en BMW zijn als (beetje) hybride leverbaar, met koolzuurcijfertjes die nog onder die van de Japanse voorganger duiken. En dan hebben we ook al een rondje met de Tesla Model S achter de kiezen, de volledig elektrische limousine die niet alleen fraai oogt en prima rijdt, maar ook nog eens bijna 500 kilometers aflegt voordat de prik op is.
Maar al is het nieuwe er vanaf, de LS 600h blijft het summum van verfijning en verwennerij. Een ragfijn samenspel van V8 (buiten Europa het minimale cilindertal voor serieuze automobilisten), potente elektromotoren en een continu variabele transmissie verzorgt de voortstuwing. Traploos, moeiteloos, geruisloos: de Lexus is een riante oase van rust. Het verdient vooral aanbeveling de benen te strekken op de geventileerde massagefauteuils achterin, want zelf sturen in de zware, vooral op comfort afgestemde mobiele studeerkamer is niet zo spannend. Natuurlijk kun je die 445 paarden aan het werk zetten om in zes seconden op de honderd te raken, maar wat zou je?
Liever soezen we weg bij de klanken uit de heerlijke audio-installatie. Lexus heeft veel aandacht voor detail. De zorg waarmee de wagen bij het begin van elke rit de bestuurder zo snel mogelijk van het gewenste klimaat voorziet door airco, stoel- en stuurverwarming hun werk te laten doen. De elegantie waarmee de ramen open en dichtschuiven. De genadeloze precisie waarmee de lucht wordt gezuiverd. Is het allemaal wel besteed aan ons, grofstoffelijke Westerlingen?
Als hybride geeft de dikste Lexus de juiste boodschap af: ook op het hoogste niveau zijn we zuinig met het milieu. En natuurlijk zijn we in Europa nogal verslaafd aan diesels, dat is voor Lexus geen reden om voor ons continent een 600d te ontwikkelen. Het kan een marketingsmoes zijn, maar feitelijk klopt het wel: als het gaat om de uitstoot van roet, fijnstof en stikstofoxiden verslaat de benzine-hybride alle diesels met glans.
Maar hij is wel te prijzig, te weelderig en te on-Europees om de sterren, ringen en nieren te verdringen uit de hoogste regionen van ons wagenpark.