Stel. Je zit op kantoor. Een collega loopt volledig gestrest je kantoor binnen. Hij moet onverwachts weg en vraagt jou: “Wil jij over tien minuten een presentatie geven, in het Engels, aan een groep nieuwe klanten?”
Roep je spontaan: ja, geen enkel probleem! Breekt het zweet je uit bij het idee alleen, maar doe je het wel? Of durf je echt niet en moet je je collega teleurstellen? Wees eens eerlijk. Wat zou jij doen?
Wanneer je je ongemakkelijk zou voelen, en een dergelijke situatie voor wilt blijven, wil ik twee tips met je delen uit mijn boek (Master Your Business English, Communicate with Power in 7 Simple’ steps) dat begin deze maand werd gelanceerd.
Zie ook:
Werk je er eigenlijk nog wel? Zakelijk Engels in de praktijk
E-mailen in het Engels: let op deze instinkers
1. Woordenschat
Om je woordenschat uit te breiden met woorden die relevant zijn voor jouw situatie, kun je het beste regelmatig een mailtje, memo of ander document doornemen (dat je recentelijk hebt verstuurd) en synoniemen zoeken voor de woorden die jij hebt gebruikt.
Wanneer je op deze manier slechts 2 woorden per dag leert (een heel rustig tempo) 5 dagen per week, leer je per jaar (48 weken) 480 woorden. Doe je 5 woorden per dag, dan is dat 1200 per jaar. Het is een gewoonte die je jezelf moet aanleren, maar als je je doel goed voor ogen houdt en het systematisch aanpakt, is het zeer goed te doen. Een goede website voor synoniemen is Thesaurus.com.
2. Luisteren en spreken
Hoe verbeter je je luister- en spreekvaardigheid? Luister naar boeken! Echt, ik meen het! Veel mensen (hoewel jij misschien een uitzondering bent) lezen niet graag, hoewel lezen ook een zeer goede manier is om je Engelse taal te verbeteren.
Zoek een boek, een podcast of een radioshow uit die je leuk vindt. Het kan een roman of een thriller zijn maar ook een managementboek of iets anders wat je interesse heeft. Tv kijken kan ook, maar dan wordt een verhaal ondersteund door beelden en hoef je je niet volledig te focussen. Als je alleen luistert moet je je verplicht richten op de spreker (een koptelefoon is handig).
Luisteren naar boeken is goed voor je taalgevoel, voor de zinsopbouw, voor het vergroten van je woordenschat, voor het gebruik van de werkwoordstijden en voor het verbeteren van je uitspraak. Luisteren kan in bed, op de bank, onderweg en op vakantie. Wanneer je ook nog hardop terugpraat of stukken napraat, sla je twee vliegen in een klap.
Niet ingewikkeld
Het hoeft namelijk helemaal niet zo ingewikkeld te zijn om beter in het Engels te communiceren, mits je het pragmatisch aanpakt en je je niet laat belemmeren door stemmetjes in je hoofd die je toeschreeuwen: je hebt geen talenknobbel, je hebt geen tijd, je leert het toch nooit. Want dat is niet nodig. Een taal is een vaardigheid en elke vaardigheid kun je leren.
Zo zorg je ervoor dat je op elk onverwacht moment de juist woorden paraat hebt. Neem nu de beslissing om dit te willen. Begin er vandaag nog mee, want de woorden moeten beklijven. Gelukkig het hoeft niet heel veel tijd te kosten, mits je het dagelijks inplant in je agenda.
Anneke Panella-Drijver is taalcoach en schreef onlangs het boek Master Your Business English, Communicate with Power in 7 Simple Steps.