Werken Nederlanders te weinig uren? Onze werknemers maken de kortste werkweken van Europa, en de publieke discussie gaat er dan ook weleens over of we allemaal niet eens wat meer zouden moeten werken (lees: minder parttimers). Het zou een optie kunnen zijn om de belastinginkomsten te verhogen, maar erg innovatief zou zo’n regel niet zijn.
Immers: met de aanstormende robotisering van de arbeidsmarkt lijkt mínder werken juist een mondiaal realistisch toekomstscenario. Robots die het werk doen, terwijl homo sapiens een paar dagen per week de handen uit de mouwen steekt, uren die verdeeld worden onder de bevolking. De rest van de tijd kan de mens vrij invullen, wat de algehele ondernemendheid weer ten goede kan komen.
Koppelen we er een robotbelasting aan, zoals Bill Gates wil, dan zou de gerobotiseerde arbeidsmarkt van de toekomst zelfs een bepaalde mate van herverdeling kunnen krijgen.
Hoge werkdruk
Maar goed, dat is voorlopig nog toekomstmuziek. Nu houden wij bij MT/Sprout wel van toekomstmuziek, maar het is ook zaak om naar Het Grote Heden te kijken. Een veelgehoorde klacht op de arbeidsmarkt van nu is dat men de werkdruk te hoog vindt. We leven in tijden waarin het bestrijden van burn-outs is uitgegroeid tot een florerende industrie.
Leuke voor alle coaches natuurlijk, maar burn-outs leiden tot arbeidsuitval en dat wil je als werkgever natuurlijk voorkomen. Een hoge werkdruk kun je dan ook op twee manieren bestrijden: als ondernemer kun je besluiten meer mensen aan te nemen. Immers: vele handen maken licht werk. Meer personeel aannemen is bovendien goed voor de arbeidsmarkt, maar je moet het financieel wel kunnen dragen als organisatie.
Arbeidsproductiviteit
Lukt dit je voorlopig niet, dan kun je ook op een andere manier werknemersstress verlichten, namelijk door aan te sturen op het bestrijden van afleiding. Worden we immers minder afgeleid, dan neemt onze arbeidsproductiviteit toe. Wanneer de productiviteit stijgt, houden we meer tijd over op het einde van de dag. Hierdoor krijgen we minder snel het gevoel een race tegen de klok te houden en neemt dus ons gevoel van stress af.
Let op: kies je voor deze strategie als werkgever, dan is het belangrijk het takenpakket van de werknemer niet te vergroten. Doe je dit wel, dan blijft het risico van arbeidsuitval door stressgerelateerde klachten bestaan. Dit is niet alleen vervelend voor de werknemer, maar ook voor de liquiditeit van je organisatie: jij betaalt het salaris gewoon door tijdens de ziekteperiode.
Uitslapen is goed
Afijn, maar hoe vergroot je de productiviteit op je werk het beste? Tuurlijk, door minder op je mail te zitten en je smartphone weg te leggen – dat clichéverhaal kennen we allemaal. Ze staan uiteraard vermeld in de onderstaande infographic, die Quid Corner deze week publiceerde, maar we delen deze infographic toch omdat er óók behoorlijk wat originele tips in staan.
Wist je bijvoorbeeld dat de arbeidsproductiviteit stijgt als je werknemers ‘s ochtends – jawel – laat uitslapen? De strijdbijl begraven met onze interne klok blijkt een recept voor groei te zijn. Nog eentje, dan: is het 20 graden op kantoor is, dan zijn werknemers het productiefst. Is het kouder of juist warmer, dan raken we sneller afgeleid – een investering in een goed kantoorklimaat verdient zichzelf dus terug.