Een nieuw kleurenfilter kan de zuinigheid van LCD-schermen aanzienlijk vergroten. Dat kan veel elektriciteit besparen, aangezien LCD's in alles zitten van tv's tot telefoons.
Onderzoekers aan de universiteit van Michigan hebben over hun vinding, een flinterdunne folie, gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Nature Communications. LCD's of Liquid Chrystal Displays worden van achter aangelicht door zogenoemde backlights, maar geven maar 8 procent van dat licht door aan de voorkant. Daarmee gaat nogal wat energie verloren, wat batterijen kost, en natuurlijk de eletriciteitsrekening spekt. Aan de Amerikaanse westkust zou zo'n 10 procent van de stroomrekening van huishoudens te wijten zijn aan televisies.
Nanotech
Veel verliezen ontstaat door de verschillende optische filters die in een scherm zorgen voor de kleuren en het contrast. De onderzoekers in Michigan claimen dat hun revolutionaire filter de verliezen beperkt met 400 procent. Maar liefst 36 procent van het licht wordt met hun techniek aan de voorkant uitgestraald. Het kleurenfilter bestaat uit drie isolerende lagen met daartussen twee lagen aluminium. Toch is het geheel slechts 200 nanometer dik en voorzien van een raster.
De afstand tussen de openingen daarin en hun dikte bepaalt welke kleur ze doorlaten als ze door wit licht worden aangelicht. Het raster is namelijk zó fijn, dat het eenzelfde schaal heeft als de golflengten van zichtbaar licht. De wetenschappers tonen in hun artikel Plasmonic nanoresonators for high-resolution colour filtering and spectral imaging dat ze een hele regenboog aan kleuren onder de knie hebben.