Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

5 wijnvoorspellingen voor 2016

Wat gaat het komende jaar ons brengen op wijngebied? Vijf voorspellingen voor het komende jaar.

#1. Het bubbelt in Kent

Prosecco was zeer populair dit jaar, maar er zijn meer bubbels die intrigeren. Zo wijst Elin McCoy, auteur van diverse wijnboeken en wijncolumnist voor Bloomberg, op de mousserende wijn uit Engeland. Engeland? Ja, Engeland. Klimaatverandering beïnvloedt tenslotte ook het wijnlandschap en met de stijgende temperaturen mag Engeland gaan meedoen als wijnland. Het Franse champagnehuis Taittinger kondigde vorige maand zelfs aan dat ze land hebben aangeschaft in Kent. Tot nog toe waren de Engelse bubbels van producenten als Ridgeview, Coates & Seely en Nyetimber, wellicht zal dit nu veranderen.

#2. Boost van de biowijnen

Dat biowijnen hun nichemarkt hebben verlaten, wisten we al. Pure wijnen op verantwoorde wijze geproduceerd worden steeds meer gewaardeerd. Dit komt ook doordat wijn nu eenmaal nog altijd een van de weinige producten is waar je aan de verpakking en fles niet kunt aflezen wat erin zit. De Europese Unie heeft wijnen nog altijd uitgezonderd van de verplichting om op het etiket te vermelden wat de ‘ingrediënten’ nu precies zijn. Voorspeld wordt dat die vraag om de vermelding naar ingrediënten wel zal toenemen. En ondertussen trekken biowijnen die wél transparantie geven over hun inhoud profijt ten opzichte van schimmige bulkproducenten.

#3. Piemonte, de nieuwe Bourgogne

De Italiaanse wijnstreek Piemonte steekt de Bourgogne steeds meer naar de kroon. Deels komt dit doordat de Bourgogne zelf extreem duur is geworden. Wie een interessante investerng wil doen in lekkere flessen wijn, die ook nog leuk in prijs kunnen stijgen, kijkt eens rond bij jonge producenten uit de Piemonte. ‘Ze hebben hetzelfde karakter als de Bourgogne-wijnen’, zegt MT-huissommelier Jan-Willem van der Hek. ‘Neem bijvoorbeeld Barolo en Barbaresco, hier vind je onder jonge producenten nog interessante alternatieven voor de peperdure wijnen uit de Bourgogne.’

#4. De Cabernet Franc, dé druif van 2016

Volgens Bloomberg’s McCoy is de druif van 2016 de Cabernet Franc en ook Van der Hek kan zich hierin vinden. ‘De Cabernet Franc was lang een ondersteunende druif die zorgde voor meer balans. Het is ook een eigenwijze druif. Lastig, want te jong is hij veel te zuur en zorgt hij voor een ondrinkbare wijn en te rijp is hij weer veel te zwoel. Maar zo’n moeilijke druif kan, als alles helemaal goed gaat, juist zorgen voor schitterende wijnen.’

#5. We willen betere wijnen en zijn bereid daarvoor te betalen

De interesse in wijn stijgt en daarmee ook de vraag naar betere en daarmee ook duurdere wijnen. Jan-Willem van der Hek voorspelt dat je dat, ‘niet alleen in restaurants zult merken, maar zelfs in het assortiment in de supermarkt.’

Dagelijks de nieuwsbrief van Startups & Scaleups ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Enerzijds willen we meer wijnen proberen maar dan wel goede. Kijk naar de nieuwe Londense branche van het iconische Parijse restaurant, Les 110 de Taillevent. Zij bieden liefst 110 wijnen per glas aan om zo hun gasten een rijk scala aan goede wijnen te laten proberen. McCoy wijst er bovendien op hoe belangrijk de technologische uitvinding van de Coravin (foto) in dit kader is. Een ‘gamechanger’ volgens haar waarbij je na het drinken van slechts één glas de wijn veel langer goed kunt houden. Toch denkt Van der Hek dat het wijnarrangement in Nederland een beetje op z’n retour is. Hij merkt op dat mensen liever kiezen voor een goede fles wijn tijdens het diner waar ze vervolgens ook steeds meer bereid zijn iets meer voor te gaan betalen.