De Rabobank, C1000, KPN en het RFID Platform hielden afgelopen half jaar een proef met mobiel betalen via speciale telefoons. Klanten van een C1000-vestiging in Molenaarsgraaf betaalden door hun mobieltje tegen de kassa te houden en op de GSM een code in te voeren – de telefoon fungeerde als pinpas.
“Ik heb nog nooit een proef gezien waarbij de gebruikers zelf zo enthousiast waren”, vertelt rechtswetenschapper Bart Schermer van het RFID Platform Nederland. “Iedereen vond het betalen makkelijk en veilig.”
Reden genoeg voor ondernemers om zelf na te denken over het invoeren van mobiel betalen. Alleen, dat is voorlopig verspilde moeite. De telefoonportemonnee is, alle positieve testen ten spijt, verder weg dan ooit.
Waarom laat de doorbraak van de pinmobiel zolang op zich wachten?
- De komst van de Europese betaalruimte (SEPA) gooit roet in het eten. SEPA eist dat ‘nationale betaalproducten’ voldoen aan de SEPA-regels, of ze moeten verdwijnen. PIN-eigenaar Currence heeft daarom PIN geschikt voor SEPA gemaakt. PIN kan dus in het SEPA-tijdperk worden gebruikt. Maar daarvoor is wel nodig dat banken het product PIN op de nieuwe EMV-betaalchip zetten. Als dat niet gebeurt blijft PIN achter op de magneetstrip en die verdwijnt uiterlijk in 2013. Het Platform Detailhandel heeft daar al tegen geprotesteerd. Winkeliers, maar ook de politiek willen PIN behouden en eisen daarom dat banken PIN op de EMV-chip zetten. Voor het accepteren van de EMV-chip is nieuwe betaalapparatuur nodig. Hoewel PIN kan werken binnen SEPA zullen banken toch niet snel een nieuw mobiel betaalmiddel invoeren, want elk nieuw betaalmiddel moet ook aan die SEPA-eisen voldoen: het moet overal in Europa bruikbaar zijn. Dat vereist veel overleg over standaarden en daardoor duurt het te lang.
- Het draadloos betalen in de proeven van Rabobank en nu nog lopend experiment Payter, werkt alleen met telefoons met een NFC-chip, van het Eindhovense NXP. Die radiochip zorgt voor de draadloze communicatie. Maar nog geen handjevol toestellen heeft zo’n chip. Ook op de mobiele telefoonbeurs Mobile World Congress afgelopen week werden geen nieuwe telefoons met NFC gepresenteerd. Kortom: ook de fabrikanten kijken de kat uit de boom.
- Alternatieven voor het systeem uit de C1000-proef zijn een prepaidsysteem en een mobiele variant op iDeal. Die laatste optie is verre van ideaal. Betalen aan de kassa zou ernstig vertragen.
- Ook het prepaidsysteem, waarmee wordt geëxperimenteerd in Rotterdam (het eerder genoemde Payter), lijkt het niet te gaan worden. Schermer denkt dat zo’n systeem minder kans van slagen heeft, omdat het aansluiten van winkels minder snel gaat. Het is ook onhandig omdat het geen onderdeel is van het gewone betalingsverkeer via de bank. Bovendien: “Dit werkt alleen als gebruikers er overal mee terecht kunnen. Dus niet alleen in de supermarkt, maar ook bij de slager, de bakker en andere winkels.”
Volgens Schermer is inhaken op bestaande betaalsystemen is het beste. “We wilden per sé dat de proef onder PIN zou werken, omdat dat voor mensen vertrouwd is en de infrastructuur er al ligt. Bovendien werkt het dan samen met de eigen bankrekeningen. Dat is makkelijker dan dat je telkens een tegoed moet opladen.”
Door Tonie van Ringelestijn