1. Vastgoedman Hans van Veggel verdacht van belastingfraude
Hans van Veggel, met Multi Vastgoed een van de grootste projectontwikkelaars van Europa, wordt verdacht van belastingfraude. Hij zou met een constructie via Curaçao 25 miljoen euro hebben willen onttrekken aan de belastingen. De FIOD deed dinsdag onderzoek bij het hoofdkantoor van Multi Vastgoed in Gouda, een trustkantoor op Curaçao en bij het huis van Van Veggel in Wassenaar. Van Veggel bevestigt in een persbericht het ‘meningsverschil’ met de fiscus, waarover ‘al enige tijd’ overleg plaats vindt. Volgens hem is er geen sprake van strafbare feiten. Hij zegt ‘onaangenaam verrast’ te zijn over het optreden van het Openbaar Ministerie. Eerder schikte hij al een fraudezaak rond woningcorporatie Rochdale, waar de voorzitter in een Maserati rondtufte.
2. Peerby pakt weer een prijs
Peerby, de peer-to-peer marktplaats voor het uitlenen van spullen, blijft de lieveling van jury’s en investeerders. Deze week won het de Guardian Tech Talent Day Competitie, voor de beste ideeën die met technologie de wereld veranderen. Oprichter Daan Weddepohl mocht dinsdag zijn Peerby presenteren op de Guardian Activate Summit, zodat hij het podium deelde met de topman van Ericsson, Vint Cerf, ‘de vader van het internet’ en David Cohen, oprichter van TechStars. Precies: de accelerator waar Weddepohl binnenkort in de snelkookpan gaat.
3. Zzp’ers lekken
Zzp’ers lekken – bewust en onbewust – bedrijfsgevoelige informatie. Meer dan de helft van de zzp’ers zou in z’n werk te maken krijgen met bedrijfsgevoelige informatie van opdrachtgevers, ruim driekwart van de zzp’ers gebruikt gratis consumentensoftware ook zakelijk, waardoor de vertrouwelijkheid van de opgeslagen en verwerkte documenten niet is gewaarborgd. Dat beweert Woozl, dat zelf zegt veiligere software te bieden voor documentbeheer. In de algemene voorwaarden van gratis diensten staat meestal dat de aanbieder alle informatie kan gebruiken voor bijvoorbeeld advertentiedoeleinden.
4. Epyon geeft Nederland grootste snellaadnetwerk
Nederland krijgt het grootste landelijke netwerk van snellaadpunten ter wereld, dankzij Epyon. Strikt genomen is het moederbedrijf ABB dat de megaklus voor de bouw van 200 stations langs de snelwegen binnensleepte bij netwerkbeheerder Fastned. ABB nam een paar jaar geleden namelijk de Yes!Delft-startup over en schrapte de naam Epyon, maar liet het bedrijf intact. Inmiddels werkt de snellaadspecialist vanuit Rijswijk om alle bewoners in Nederland binnen een straal van 50 kilometer een snellaadstation voor elektrische auto’s te geven. Eerder sloot ABB vergelijkbare deals in Estland en België.
5. Winkeliers: omlaag die BTW
Vandaag krijgt minister Henk Kamp van Economische Zaken een actieplan van de Nederlandse winkeliers. Centraal daarin staat het terugdraaien van de BTW-verhoging. Die moet terug naar 19 procent, omdat de detailhandel de omzet ziet achterblijven bij het EU-gemiddelde en wil dat het ondernemersklimaat verbetert. Detailhandel Nederland stelt dat overheden ook actiever moeten meehelpen slecht draaiende winkelstraten te saneren. Het moet veel makkelijker worden om een winkelpand een andere functie te geven.
6. Bezorgen gecrowdsourced
Investeerder Sequoia Capital stopt 8 miljoen dollar in Instacart, een bezorgdienst gebaseerd op crowdsourcing. Je bezorgt je spullen via een app en Instacart haalt de bestellingen vervolgens op bij verschillende supermarkten. Freelance bezorgers leveren de boodschappen af, altijd in hun eigen omgeving. Instacart rekent klanten alleen bezorgkosten. Het is nogal bemoedigend dat Sequoia geld inzet op het kleine bedrijfje: tijdens de vorige webkrach liep het leeg op bezorgdienst Webvan. Die had echter 2000 man personeel toen het omviel, bij Instacart staan tien man op de payroll.
7. En dan dit: Chinezen mogen aan de Xbox/PS3
China wil het verbod op buitenlandse gameconsoles schrappen. Sinds 2000 waren spelcomputers als de Microsoft XBox en Sony PlayStation verboden in het land, om de jeugd te behoeden voor de verderfelijke invloed van games. De autoriteiten zien nu eindelijk in, dat het verbod een dode letter is, aangezien de jonge Chinezen het negeerden en inmiddels massaal online gamen alsof hun leven ervan afhangt. Ze verbinden wel een voorwaarde aan de nieuwe vrijheid: Sony, Nintendo en Microsoft moeten hun speeldozen wel in Sjanghai gaan produceren.
Tot zover de Sprout update van donderdag 11 juli. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.