Als tijden veranderen, veranderen de banen mee. De lantaarnaansteker bestaat bijvoorbeeld al sinds 1957 niet meer in Nederland, zijn nageslacht is tegenwoordig wellicht interaction designer of doet iets met MVO. MT-columnist Bas van de Haterd schreef over dit soort baanontwikkelingen het gratis e-book ’10 banen die gaan verdwijnen & 10 banen die gaan verschijnen’. Hieronder de 10 banen die volgens hem in opkomst zijn kort toegelicht. Ben je het er niet mee eens? Of heb je zelf een suggestie voor baan nummer 11? Doe dan mee met de prijsvraag en win een fysiek exemplaar van het boek (dat in januari uitkomt):
#1. De city farmer
De city farmer is een boer die zijn groente en fruit verbouwt binnen de stadsgrenzen. Dat kan zijn in parken, maar ook in flats, kantoorgebouwen of op de vele platte daken die moderne woningen kennen.
#2. De identiteitsauditor
De identiteitsauditor werkt voor instellingen waar iemands online identiteit en reputatie van belang is. De identiteitsauditor zal vaststellen of iemand daadwerkelijk is wie hij zegt te zijn en wat de (online) reputatie van deze persoon is. De identiteitsauditor zal van een potentiële klant of relatie vaststellen welke reputatie deze persoon reeds heeft op verschillende andere platforms.
#3. De reparateur
Reparateur is een beroep dat op zich al heel lang bestaat. De reparateur vind je terug bij juweliers, horlogemakers, fietsenmakers, garages en sinds enkele jaren ook op de markt voor mobiele telefoons. De reparateur gaat zijn comeback maken in veel sectoren waar deze nu niet meer zo gebruikelijk is. Met name door de opkomst van de 3D-printer is het veel makkelijker om onderdelen te maken dan nu het geval is.
#4. De city miner
De city miner haalt waardevolle materialen, primair metalen, uit afgedankte elektronica.
#5. De data-architect
De data-architect structureert de datavergaring op zo’n manier dat organisaties ook op lange termijn informatie uit databases kunnen onttrekken. Een gewone architect ontwerpt een pand waardoor het er goed uit ziet, maar vooral ook praktisch en veilig is.Op een zelfde manier zal een data-architect een structuur ontwerpen waarin data kunnen worden opgeslagen en geanalyseerd.
#6. De metallurg
De functietitel metallurg is afgeleid van metallurgie, de studie naar materialen en dan met name metalen. De metallurg bedenkt, ontwikkelt en produceert nieuwe materialen die geschikt zijn voor nieuwe productietechnieken.
#7. De energienetwerk manager
Een energienetwerk manager helpt lokale en regionale energienetwerken met de administratieve afhandeling en het optimaliseren van het rendement. De energienetwerk manager is een expert op het gebied van energienetwerken. Hij heeft voldoende technische kennis om de kleinschalige, lokale netwerken bij te staan bij hun technische keuzes en is voldoende business minded om namens deze netwerken te onderhandelen met grote energieleveranciers en netwerkbedrijven.
#8. De (personal) trainer
De (personal) trainer bestaat momenteel al, dus geheel nieuw is de functie niet. Met name in de Verenigde Staten is dit beroep erg populair, maar ook in Europa zien we het steeds meer. De functie van fitnesscoach, zowel groepstrainer als personal trainer, zal de komende twee decennia enkel toenemen, alle technologische vooruitgang ten spijt.
#9. De DNA-adviseur
De DNA-adviseur adviseert mensen over de uitkomsten van hun DNA-onderzoek. Op basis van de onderzoeksresultaten helpt de DNA-adviseur om gezondheidsrisico’s in kaart te brengen en geeft hij/zij tips over veranderingen in voeding en levensstijl. Al deze adviezen zijn gebaseerd op basis van de resultaten van een DNA-onderzoek, waarbij de genetische code van een individu in kaart is gebracht, met daarbij alle genetische afwijkingen en mogelijke erfelijke ziekten/aandoeningen.
#10. De 3D-designer
De 3D-designer ontwerpt driedimensionale objecten, zoals de 2D-designer advertenties, logo’s en huisstijlen ontwerpt. De 3D-designer maakt ontwerpen van producten, in eigen beheer of voor derden, die middels 3D-printers geproduceerd kunnen worden.
Beeld via Flickr.
Meer over de revolutie van werk:
- Waarom we tóch naar trendwatchers moeten luisteren
- De beste ideeën komen zelden van je eigen mensen
- Prijsvraag: welke baan heeft volgens jou de toekomst?