De statistieken liegen er niet om; 50% van alle internetgebruikers zoekt naar een video voordat ze een winkel bezoeken (Google). En 79% van de consumenten geeft aan liever een video te zien van een product dan over een product te lezen (Wyzowl).
Hoe begin je met video marketing? Wat is er nodig? Ik leg je graag uit hoe je start met video marketing, want eerlijk is eerlijk; video marketing is de toekomst!
Hoe start je met videomarketing?
Zoals elk marketingblog adviseert; begin altijd met een plan. In het geval van videomarketing gaat dit zeker op, omdat je vaak maar een moment hebt om beelden te schieten. Bedenk een aantal zaken van tevoren, zodat wanneer je gaat filmen je duidelijk weet wat er op beeld moet komen. Op het gebied van videomarketing is de voorbereiding cruciaal.
Dus denk een video uit. Wat gaat er gebeuren, wie komt erin voor, wat gaat er gezegd worden, in welke setting, hoelang duurt de video. Maak een duidelijk timeframe. Idealiter doe je dit voor een reeks video’s tegelijk, zodat de video’s in dezelfde trend geproduceerd worden.
Wat moet er in jouw video komen?
Begin met een aantal vragen: Voor wie is de video? Wie is je doelgroep, wie krijgt de video te zien? Zodra je in kaart hebt gebracht aan wie de video getoond gaat worden, kan je de insteek van de video gaan bepalen. Afhankelijk van je doelgroep kan je de video insteken op een humoristische wijze, of juist erg zakelijk houden. Koppel de insteek ook aan je bedrijf, zodat het bedrijfsimago overeenkomt met de uitingen in video.
De exacte inhoud van de video kan ik je niet vertellen, dit is namelijk voor iedereen en elk bedrijf verschillend. Ik kan je wel op weg helpen met inspiratie. Kijk eens naar de andere kanalen die het bedrijf momenteel inzet. Wat werkt er bij je social posts? Welke blogs presteren erg goed? Koppel dit eens aan een video om mee te beginnen.
Voorbeelden van video content die bedrijven inzetten:
– Product-demo’s of reviews
– Interviews
– Tutorials
– Presentaties
– Vlogs
– Videoadvertenties
De drempel wat betreft het starten met videomarketing is vaak groot omdat video op professioneel niveau produceren ontzettend prijzig is. Dat hoeft niet. Begin klein en bouw uit wanneer er successen worden behaald.
De eerste video zal ongetwijfeld nooit de beste zijn, net als een eerste blog bijvoorbeeld. Dus om te starten is geen productieteam nodig met camera’s die een fortuin kosten.
Waar plaats je de video?
Zorg dat alle tijd die je in de videoproductie hebt gestopt ook zijn vruchten afwerpt, door de video via de juiste kanalen te verspreiden. Op welke kanalen is de doelgroep aanwezig? Zorg dan voor aanwezigheid op de juiste plek.
Is het organische bereik niet het gewenste resultaat? Dan is weergaven kopen een hele goede optie.
Gericht
Videoweergaven inkopen brengt ontzettend veel voordelen, met name de mogelijkheid om heel gericht jouw video te tonen aan een specifieke doelgroep.
Een video geadverteerd op YouTube inzetten brengt bijvoorbeeld de mogelijkheden om:
– Een video op een bepaald tijdstip te tonen
– Een video op een bepaald apparaat te tonen
– Een video aan een bepaalde interesse doelgroep te tonen
– Een video aan gebruikers met een bepaalde leeftijd te tonen
– Een video aan gebruikers binnen een specifieke regio te tonen
– Een video te tonen aan mensen die een specifiek onderdeel van je website hebben bekeken
Zo kun je heel gericht de video laten zien aan gebruikers die voor jouw bedrijf erg interessant zijn om te benaderen. Bovenstaand is een voorbeeld van YouTube, maar dit is ook mogelijk via Facebook, Instagram of LinkedIn. Elk kanaal heeft zijn eigen kracht qua doelgroeptargeting, zo bezit LinkedIn bijvoorbeeld de mogelijkheid om te adverteren op personen met een bepaalde beroepskeuze.
Doelen voor videomarketing
Aan de hand van je doelen kun je meten welke video’s effectief waren en hier kun je op voortborduren om je video marketingstrategie steeds naar een hoger niveau te tillen. Doelen kunnen gericht zijn op conversies, zichtbaarheid, weergaven of interactie, afhankelijk van de bedrijfsdoelstellingen.
Meet de prestaties van de videocampagnes die draaien, zodat je in kaart kan brengen wat werkt en of de inspanningen vruchten afwerpen. Vervolgens is het optimaliseren en vooral doorzetten. Succes!