De beste ondernemers, dat zijn vaak drop-outs, luidt het gezegde – al helemaal in Silicon Valley. Bedenk maar: Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Bill Gates en Jack Dorsey, allen maakten ze hun opleiding niet af.
Een beetje ondernemer ziet dus in dat je het bouwen van een bedrijf niet leert in de schoolbanken, maar in de praktijk. Weg dus bij die universiteit en hup, het veld in! Hey, teacher, leave them kids alone!
In Silicon Valley gaat men prat op de verheerlijking van de drop-out. Paypal-oprichter Peter Thiel richtte zelfs een programma op voor het financieren van studenten die een jaar willen stoppen met school, om bijvoorbeeld hun eigen bedrijf op te richten.
Onderzoek
De liefde voor de drop-out in startup-mekka Silicon Valley zal zich dus wel vertalen naar een groot overwicht aan schoolverlaters in die regio – toch? Niet dus, zo blijkt uit een eind februari gepubliceerd onderzoekje van onderwijsconsultant Jamie Beaton op de Amerikaanse technologiesite Techcrunch.
Beaton deed een analyse naar de achtergrond van succesvolle deelnemers aan het Silicon Valleyaanse accelerator-programma Y Combinator. Hij keek specifiek naar ondernemers die hun deelnemende bedrijf hebben laten uitgroeien tot unicorn, oftewel een niet-beursgenoteerd concern met een waardering van minstens 1 miljard dollar. Denk hierbij aan Stripe, Twitch en bijvoorbeeld Gitlab. Beaton analyseerde 155 oprichters.
Wat hem meteen opviel, was dat de ondernemers in kwestie nogal jong waren toen ze hun bedrijf oprichtten. Gemiddeld genomen – afgerond – 28 jaar. Ondernemers met een unicorn in consumententechnologie waren zelfs slechts gemiddeld 22 jaar en zes maanden. Hoe kan het dat ze bij Y Combinator zoveel vertrouwen hebben in zulke jonge mensen? Welke signalen drukken hun potentie uit?, vroeg Beaton zich af.
MIT- en Harvard-diploma’s
Juist, ja: hun diploma’s. Van alle ondernemers volgde slechts 7,1 procent geen opleiding. Amper 3,9 procent van de oprichters van unicorns bleek voortijdig school te hebben verlaten.
En al die drop-outs bleken van gerenommeerde instellingen als Harvard, Stanford en bijvoorbeeld MIT te komen. Op deze scholen kom je alleen binnen als je buitengewone talenten hebt en extreem goede cijfers. Alleen al het feit dat je op een universiteit als Harvard hebt gezeten, kan zakenlieden een signaal geven dat ze je serieus moeten nemen.
Liefst acht op de tien ondernemers bleek te zijn afgestudeerd aan een prestigieuze Ivy League-universiteit, zoals Harvard, Princeton en Yale, of aan een andere uiterst sterk bekendstaande universiteit, zoals Stanford, UC Berkely of Oxbridge. Het Massachusetts Institute of Technology, oftewel MIT, was de populairste universiteit onder oprichters, gevolgd door Stanford en UC Berkeley.
Broodjeaapverhaal
Ook voor ondernemers met een niet-westerse achtergrond bleek de drop-out-mythe een broodjeaapverhaal. De handvol Indiase unicorn-oprichters van Y Combinator-unicorns ging naar een Indiase Ivy League-achtige universiteit, gelieerd aan de zogeheten Indian Institutes of Technology (IITs).
En om nog meer lucht uit de ballon der drop-out-mythes te halen: voor liefst 35,7 procent van de unicorn-oprichters bleek een reguliere opleiding niet voldoende te zijn. Meer dan drie op de tien ondernemers volgde dan ook een vorm van postdoctoraal onderwijs.
Met andere woorden: maak dus, als het even kan, gewoon je studie af, des te hoger zijn je kansen om later de top te bereiken als ondernemer. Luister niet naar ondernemers die het tegendeel beweren. De drop-out minnende Peter Thiel heeft, om maar wat te noemen, zelf twee Stanford-diploma’s.