Thomas Parry en Bastiaan Bom ontwikkelen chips die satellieten een stuk robuuster maken, zodat ze niet eindigen als ruimtepuin.
Wat: chips voor satellieten
Wie: Thomas Parry (34) en Bastiaan Bom (31)
Sinds: 2022
Werknemers: 12
Funding: 5,9 miljoen euro
Website: spherical-systems.com
De commerciële ruimtevaart is booming. Steeds meer partijen lanceren satellieten, maar die gaan vaak al na een paar jaar stuk. Het Noordwijkse Spherical ontwikkelt microchips die dat moeten voorkomen. ‘Het aantal satellieten in de baan om de aarde is de laatste drie jaar verdubbeld’, zei medeoprichter Bastiaan Bom eerder tegen MT/Sprout. ‘Ze gaan al na een paar jaar stuk en veranderen dan in ruimtepuin. Als we er niks aan doen, gaat veel waardevolle ruimte verloren.’
Bom werkte vier jaar bij ruimtevaartscaleup Dawn Aerospace voor hij samen met Thomas Parry Spherical oprichtte. Parry bracht ervaring mee van een Schotse satellietbouwer en een Nederlands chipdesignbedrijf. Ze zagen beiden dat de elektronische systemen in satellieten beter konden.
Spherical ontwikkelt chips die specifiek zijn ontworpen voor gebruik in de ruimte. ‘Wij ontwerpen zo specifiek dat een systeem exact is afgestemd op de toepassing’, legt Bom uit. ‘Grote techbedrijven als Apple en Tesla doen dat al voor hun producten, maar andere industrieën zoals de ruimtevaart nog niet.’
De startup claimt hiermee ruimtesystemen te kunnen maken die stralingsbestendig zijn, vijf keer kleiner en twintig keer betrouwbaarder dan bestaande oplossingen. Ook zou het aantal benodigde componenten met een factor tien omlaag kunnen.
De eerste concrete toepassing is een systeem dat in het hart van de satelliet zit en zorgt voor de stroomopwekking via zonnepanelen, het laden en ontladen van de batterij, en de verdeling van de energie over alle subsystemen.
Dit jaar gaat de eerste satelliet met Spherical-componenten aan boord de lucht in met SpaceX, voor het Spaanse ruimtevaartbedrijf UARX Space. Het Nederlandse systeem zal de thermische regeling van de satelliet verzorgen.
De ambitie van de startup reikt verder dan alleen de ruimtevaart. ‘We willen de Apple worden van ‘s werelds meest kritieke sectoren – ruimtevaart, luchtvaart, energie, robotica en beveiliging’, zegt Bom. ‘Daar is falen geen optie. Deze industrieën vormen de ruggengraat van veiligheid en vooruitgang in onze wereld. Door zeggenschap te hebben over de volledige waardeketen – van silicium tot software tot systemen – creëren we een uniform ecosysteem dat ongeëvenaarde prestaties levert.’
Deze visie spreekt investeerders aan. In totaal haalde Spherical al 5,9 miljoen euro op, waaronder 4 miljoen van de European Innovation Council. De EIC selecteerde Spherical als een van de zes Nederlandse winnaars uit 969 aanvragen. Ook Antler, UNIIQ, Graduate Entrepreneur en verschillende business angels uit de industrie hebben geïnvesteerd.
(vink aan, e-mail vereist)