Jelle Prins, Stef van Grieken, Elise de Reus, Harmen van Rossum en Eli Bixby bouwen een AI-platform om eiwitten te ontwerpen.
Wat: eiwitten ontwerpen met AI
Wie: Jelle Prins (39), Stef van Grieken (37), Elise de Reus (33), Harmen van Rossum (37) en Eli Bixby (32)
Sinds: 2021
Funding: 33 miljoen euro
Werknemers: 30
Website: cradle.bio
Cradle is een AI-platform. Min of meer een soort ChatGPT, maar dan voor het ontwerpen van eiwitten in plaats van het schrijven van teksten. Zo biedt het farma-, food- en andere bedrijven een softwareplatform waarmee ze sneller nieuwe eiwitten kunnen ontwikkelen, enzymen kunnen tweaken en fermentatieprocessen kunnen versnellen.
En daarmee groeit Cradle ongelofelijk hard: in 2021 is het opgericht door onder anderen Jelle Prins en Stef van Grieken, in 2022 haalde het 5,5 miljoen euro op en eind november vorig jaar stortten investeerders alweer bij, voor een totaal van 33 miljoen euro. Cradle’s software maakt het vooral makkelijker en goedkoper om eiwitten te ontwerpen. En dat is gunstig, zegt mede-oprichter Prins.
‘In theorie zouden we met behulp van eiwitten bijna alles kunnen produceren, variërend van medicijnen tot voedselingrediënten, chemicaliën, brandstoffen en stoffen voor kleding. Met eerste klanten zoals Johnson & Johnson, Twist en Arkeon hebben we bovendien bewezen dat met het gebruik van onze software hun trajecten meer dan twee keer zo snel kunnen verlopen, met daarbij ook gehalveerde kosten.’
Het team van Cradle is er een met een bak aan ervaring. Zo was Prins verantwoordelijk voor de eerste apps van Uber, Booking.com, CataWiki en de CoronaMelder. Van Grieken was bij Google X verantwoordelijk voor het ontwerpen van de TPU’s, chips speciaal ontworpen voor AI toepassingen, Eli Bixby werkte bij Google Brain al aan AI voor het ontwerpen van eiwitten, en Harmen van Rossum en Elise de Reus brengen biologie- en labervaring met zich mee na jaren bij verschillende biotechbedrijven gewerkt te hebben.
Prins, Van Grieken en Bixby, de medeoprichters met een technische achtergrond, zagen als eerste de potentie van AI. Tegelijkertijd waren ze gefrustreerd dat deze hoofdzakelijk werd ingezet om advertenties te verbeteren, in plaats van daadwerkelijk een positieve impact op de wereld te creëren.
Prins: ‘Bij Cradle geloven we sterk dat AI een enorme invloed zal hebben op de wereld, en dat deze het grootst zal zijn in de biologie, biotechnologie, farmacie, chemie en landbouw. Onze inspiratie halen we voornamelijk uit de bewezen positieve effecten die nieuwe productiemethoden op basis van eiwitten kunnen hebben op het klimaat.’
Zijn team was al uitgebreid met mensen van Google X, Uber, Meta en Deepmind en onlangs zijn ook mensen aangenomen die bij onder andere Stripe en Benchling verantwoordelijk waren voor de grotere partnerships. Dit jaar verwacht Cradle ook regelmatig casestudies te publiceren die de brede toepassing van de techniek laten zien.
Bovendien wil het sterk inzetten op groei. ‘De meeste bedrijven die AI ontwikkelen om bijvoorbeeld nieuwe medicijnen te ontwerpen, houden het voor zichzelf. Wij willen zoveel mogelijk partijen gebruik laten maken van de meest krachtige AI-modellen. We geloven sterk in het vliegwieleffect, waarbij meer projecten ook betekent dat je meer data ziet, en zo sneller je AI-modellen kan verbeteren.’
(vink aan, e-mail vereist)