Wie: Vivian Acquah
Wat: founder Amplify DEI
Wapenfeit: empathie vergroten met innovatieve technieken
Vivian Acquah is zo blij met de komst van een kindje, dat ze dit nieuws in een vroeg stadium al deelt met het management van een kleine IT-organisatie. Het is dan 2013. ‘Wat volgde, was verre van de steun die ik had verwacht’, kijkt ze terug.
‘Integendeel, ik werd geconfronteerd met pesterijen en een onvoorspelbare werkomgeving, wat een zware impact had op mijn welzijn als aanstaande moeder.’ Deze pijnlijke ervaring vormde het keerpunt in haar carrière. Voortaan zou ze zich inzetten voor het creëren van werkomgevingen ‘waarin iedereen zichzelf kan zijn’.
Vandaag is ze gecertificeerd DGI-trainer en founder van Amplify DEI. ‘Mijn missie is om organisaties, managers en medewerkers te ondersteunen bij het bouwen van inclusieve, high-performance omgevingen.’
‘Hierbij ligt de focus op het creëren van een vruchtbare bodem waarin zowel de huidige als de volgende generaties kunnen floreren en profiteren van de voordelen van inclusiviteit en veiligheid op de werkvloer.’
Bedrijfsculturen zijn best wel hardnekkig, daarom kiest ze voor een innovatieve aanpak met onder meer virtual reality. Deelnemers aan haar training kunnen zo letterlijk ervaren hoe het is om in de schoenen van een ander te staan. Daarmee wil ze meer empathie ontgrendelen.
De training helpt medewerkers en leiders om hun perspectief te verbreden en inzicht te krijgen in de noodzaak van inclusieve denk- en werkpatronen. Maar ook om ze te empoweren om actief verantwoordelijkheid te nemen voor hun rol in het proces, legt ze uit.
De impact van haar werk is al zichtbaar bij toonaangevende organisaties zoals Heineken, KLM, Deloitte en de gemeentes Leiden en Amsterdam. Acquah heeft daar een rol van betekenis gespeeld bij het zichtbaar maken van de voordelen van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie op individueel, team- en organisatieniveau.
Dat is nog maar het begin, want ze wil die inclusie ook ‘duurzaam verankeren’. Ze werkt daarom niet alleen aan bewustwording, maar ook aan heel concrete vervolgacties. ‘Veel organisaties lopen nog achter op het gebied van inclusief inkoopbeleid. Dat is lastig voor leveranciers met een diverse achtergrond.’
Acquah heeft zich daarom aangesloten bij het het European Supplier Diversity Program (ESDP), dat organisaties stimuleert om een inclusiever inkoopbeleid te voeren. ‘Door een percentage van hun uitgaven specifiek toe te wijzen aan leveranciers met een diverse achtergrond kunnen bedrijven maatschappelijke impact maken én hun CSR- en ESG-rapportages versterken.’ Win-win noemen ze dat.