Roderick Rodenburg, Toon Segers en Niek Bouman ontwikkelen met Roseman Labs een platform voor privacyproof onderzoek met gevoelige data.
Wat: platform voor privacyproof data-analyse
Wie: Roderick Rodenburg (45), Toon Segers (45) en Niek Bouman (41)
Daagt uit: traditionele dataverwerkers
Sinds: 2020
Website: rosemanlabs.com
Gestukadoorde rozen aan het plafond en de associatie met ‘sub rosa’, wat in het geheim betekent. Zo ontstond bij een biertje de naam van Roseman Labs, de startup die privacy en data-analyse met elkaar verzoent.
De technologie erachter heeft een serieuzere oorsprong: een wetenschappelijke doorbraak van Niek Bouman, destijds onderzoeker aan de TU Eindhoven. Bouman bundelde zijn krachten met Roderick Rodenburg, die al eerder dataplatformen had ontwikkeld, en Toon Segers, voorheen verantwoordelijk voor cybersecurity bij Deloitte.
De software maakt onderzoek makkelijker in sectoren waar dat door verscherpt toezicht op privacy lastig is geworden. Data mag dan niet gedeeld worden, of moet in zijn geheel geanonimiseerd worden. Het platform van Roseman Labs maakt het mogelijk om data van verschillende organisaties te koppelen en te analyseren, zonder dat onderzoekers daadwerkelijk toegang hebben tot de onderliggende informatie. Het is snel en gebruiksvriendelijk en wordt inmiddels gebruikt door meer dan 150 organisaties in de gezondheidszorg, publieke sector en financiële dienstverlening.
Een belangrijke toepassing wordt in de toekomst het trainen van AI, denkt Rodenburg. ‘Volgens Gartner is tegenwoordig slechts 1 procent van de generatieve AI gebaseerd op eigen of gevoelige gegevens. In 2027 wordt dit naar verwachting 50 procent, als gevoelige data op een privacyvriendelijke manier beschikbaar gemaakt kunnen worden. We willen het potentieel van gevoelige gegevens voor toepassingen van kunstmatige intelligentie ontsluiten.’
Dat Roseman Labs iets bijzonders doet, wordt steeds breder gezien. In 2024 won het bedrijf verschillende prijzen, waaronder de Nederlandse Nationale Privacy Award. Met de recente investering van 4 miljoen euro van Duitse investeerders (Matterwave Ventures, Spacewalk VC) en het Nederlandse NP-Hard Ventures zet het bedrijf in op internationale expansie. Het team van ruim dertig medewerkers, waaronder negen cryptografen op PhD-niveau, richt zich nu vooral op de groeiende markt voor encryptie in AI.
De grootste uitdaging? Het overwinnen van scepsis. ‘Gezien de decennialange theoretische beperkingen van de onderliggende technologie, zijn mensen sceptisch over de praktische toepasbaarheid.’ Inmiddels heeft Rodenburg genoeg klantcases om die scepsis te overwinnen.
De Challenger50 van 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door: