Huib Heezen en Paul Poodt ontwikkelen met SparkNano machines die elektrolysers, brandstofcellen, batterijen en zonnecellen sneller en goedkoper kunnen produceren.
Wat: Machines voor elektrolysers, brandstofcellen batterijen en zonnecellen
Wie: Paul Poodt (cto) en Huib Heezen (ceo)
Daagt uit: Gevestigde producenten
Sinds: 2018
Aantal werknemers: 16
De ambitie van Paul Poodt en Huib Heezen met SparkNano is helder. Over drie jaar moet iedereen die actief is in de elektrolyse- en batterijenproductie de technologie van hun bedrijf kennen. De eerste fabrieken moeten dan met zijn massaproductiemachines aan de slag zijn.
Die machines zijn een staaltje hoogwaardige technologie van de laatste generatie. Ze kunnen laagjes printen van slechts enkele atomen dik: de atomic layer deposition die ook wordt toegepast in de halfgeleiderwereld. Deze laagjes moeten voor efficiëntere en duurzamere electrolysers, brandstofcellen en batterijen zorgen.
De techniek die ooit is ontwikkeld voor de halfgeleiderindustrie, is door SparkNano zo aangepast dat er sneller en goedkoper elektrolysers en batterijen gemaakt kunnen worden. Bovendien zijn minder schaarse materialen nodig in de elektrolysers en moeten de prestaties, levensduur en stabiliteit van de volgende generatie brandstofcellen, batterijen en zonnecellen worden verbeterd.
Toch is dit niet hoe de spin-off die Poodt vanuit TNO opzette ooit het levenslicht zag. Vanaf 2018 – Heezen haakte na een paar maanden aan als ceo – werd onder de naam SALDtech apparatuur ontwikkeld voor de productie van OLED-schermen. Maar in 2021 werd besloten tot een pivot. ‘Bij SparkNano zijn we ervan overtuigd dat onze Spatial Atomic Layer Deposition-oplossingen de zoektocht naar een duurzame energietoekomst ondersteunen’, zei ceo Huib Heezen eerder. SparkNano levert zowel R&D-machines voor productontwikkeling als massa-productiemachines.
Verzoeken komen soms uit onverwachte hoek, zegt cto Paul Poodt. ‘Zo hebben we bijvoorbeeld vragen gekregen of we onze machines ook zouden kunnen gebruiken voor het coaten van liftdeuren, chipszakken en frisdrankflessen. Helaas moeten we soms ook nee verkopen.’
Eind 2022 haalde SparkNano 5,5 miljoen euro op bij onder meer TNO Tech Transfer, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Air Liquide Venture Capital, Invest-NL en Somerset Capital Partners. De Eindhovenaren wisten tot op heden zo’n 10 miljoen euro aan investeringen en subsidies binnen te halen. Ook qua samenwerkingen staan de Brabanders sterk. Zo is TNO aangehaakty en de Technische Universiteit Eindhoven, maar ook met leveranciers van chemicaliën en componenten zoals Air Liquide en VDL zijn de banden hecht.
Eigen kapitaal en een goed netwerk zijn echter geen garantie voor succes. De grootste uitdaging ligt misschien wel in de brede acceptatie van groene waterstof en duurzame batterijen. ‘Er zijn veel goede intenties, rapporten en roadmaps, maar de klok tikt en de raderen komen langzaam in beweging door een gebrek aan mensen, componenten, geld en durf. Wij zijn maar één schakel in de energietransitie en moeten meegroeien met klanten. Wij willen in ieder geval niet de beperkende factor zijn’, zegt Poodt.
De Challenger50 van 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door: