‘Het is niet moeilijk. Je moet er niet alleen over praten, maar het gewoon doen’, zegt Artie Debidien (1972) over het invoeren van meer diversiteit en inclusiviteit bij bedrijven. Debidien is momenteel cio van International NN Group. Ze heeft een lange weg moeten bewandelen om daar te komen.
Ze komt uit een traditionele Hindoestaanse familie en groeide op in het Westlandse Monster. Omdat het niet bepaald vanzelfsprekend was dat ze carrière zou gaan maken en omdat ze een vrouw van kleur is, lag een c-level functie niet direct in het verschiet. Maar door keihard te knokken wist ze zichzelf toch die ladder op te krijgen. Ze werkte voorheen onder meer bij Randstad, Delta Lloyd, Dell, Knab en NIBC. ‘Selfmade, van engineer tot global cio’, zegt ze hierover. Mensen als Oprah Winfrey, Maxwell Gladwell, Brené Brown, Neelie Kroes en Rob Jetten waren haar inspiratiebronnen tijdens deze reis, zegt ze.
Inclusie is een heel belangrijk onderwerp voor Debidien en ze zet zich volop in om andere talentvolle vrouwen met een etnische achtergrond te helpen. Ze noemt zichzelf ‘vrijwillig coach en cheerleader voor diversiteit in de breedte’. Hieronder vallen vrouwelijke talenten, jonge talenten, senior talenten en andersdenkenden. Ook is ze vrijwillig gastdocent bij verschillende onderwijsinstellingen ter ondersteuning van diversiteit in de IT. ‘Maar ik ben ook simpelweg iemand die doet. Bijvoorbeeld door gewoon mensen aan te nemen die niet in de mal van de doorsnee teamsamenstelling passen’.
In de ultieme inclusieve organisatie wordt volgens Debidien ‘pro actief een cultuur en zienswijze bevorderd die anders zijn en anders denken toejuicht en iedereen aanmoedigt om zichzelf te zijn.’ Ook binnen haar eigen bedrijf werkt ze hard aan een inclusiever klimaat. Ze vindt dat er ook binnen NN Group nog te vaak alleen maar over wordt gepraat. Actie is noodzakelijk. ‘Als je strategie diversiteit is, dan zal je moeten investeren in je organisatiestructuur. Verminder managementlagen, treed in dialoog over de verschillen en zorg dat iedereen welkom is en gewaardeerd wordt. Om tot gelijkwaardigheid te komen zal je de minorities meer ruimte en een microfoon of podium moeten geven.’