Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

De 50 beste bedrijven van 2013

24. Grolsch

ceo: Tom Verhaegen

De geschiedenis van Grolsch gaat terug tot 1615, toen in Grolle (tegenwoordig Groenlo) door Willem Neerfeldt een brouwerij werd opgericht. Grolsch produceert in zijn brouwerij, die tegenwoordig in Enschede staat, enkele miljoenen hectoliters bier per jaar. Sinds 5 jaar maakt Grolsch deel uit van de Zuid-Afrikaanse biergigant SABMiller. Drie vragen aan met topman Tom Verhaegen:

Hoe hecht is de binding met de regio nu het bedrijf onderdeel is van SabMiller?

‘Grolsch is een prachtig bedrijf en een ijzersterk merk, dat over twee jaar 400 jaar bestaat. We zijn een brouwer met een sterke verankering in het oosten van Nederland. Dat was zo, dat is zo en dat blijft zo. Grolsch is een merk waar de mensen hier oprecht trots op zijn. Op dit moment hebben we in Nederland een marktaandeel van 12 procent, dus er is nog 88 procent te winnen.’

Hoe geeft Grolsch invulling aan deze ambitie?

‘Het overgrote deel van ons volume is nu nog Grolschbier zelf. Maar we hebben onze portefeuille inmiddels uitgebreid met de SABMillermerken Pilsner Urquell en Peroni, omdat we kansen zien voor deze merken in Nederland.’

Hoe autonoom is Grolsch binnen SABMiller?

‘De uitbreiding van het portfolio bewijst dat Grolsch niet strak aan de hand van SABMiller loopt, maar de ruimte heeft om een eigen, lokaal beleid te voeren. Natuurlijk wordt dit met SABMiller doorgesproken, maar ik heb zelden meegemaakt dat goed doordachte plannen afgekeurd worden. We mogen dan wel onderdeel zijn van SABMiller, maar we zijn zelf verantwoordelijk voor de Nederlandse markt, formuleren onze eigen strategie, maken onze eigen plannen en zorgen voor een goede uitvoering.’