Menno Gravemaker zet met Momo Medical sensoren in om de werkdruk in verzorgingstehuizen te verlichten.
Wat: Medtech voor verpleeghuizen
Wie: Menno Gravemaker (30)
Daagt uit: werkdruk in de zorg
Sinds: 2017
Website: Momomedical.com
Momo Medical wil de werkdruk in verpleeghuizen verlagen, door zorgverleners antwoord te geven op een cruciale vraag: wie heeft mij nodig? De challenger van Menno Gravemaker gebruikt daarvoor een bedsensor die meet of iemand op staat uit bed, nog ademt en rustig is.
Via een app kan een verzorger in een oogopslag alle bewoners in de gaten houden. Daardoor zijn bijvoorbeeld tijdens nachtdiensten veel minder verstorende kamerbezoekjes nodig. Het platform van Het platform van Momo Medical kan de zorg in potentie op nog meer gebieden ondersteunen. Ze zouden er vroegtijdig epileptische aanvallen mee kunnen opmerken, of blaasontstekingen.
Momo Medical (15 medewerkers) biedt met technologie en algoritmes een antwoord op de toenemende vergrijzing en een tekort aan zorgpersoneel. Maar in een omgeving waar menselijk contact vooropstaat, moet die techniek eigenlijk onzichtbaar zijn, vindt Gravemaker. ‘De vraag is hoe je de zorg zo kunt kunt ondersteunen, dat ze hun werk beter kunnen doen, en minder bezig zijn met de techniek.’
Om zo’n platform uit te kunnen rollen, hebben bijna alle medewerkers van Momo Medical volgens Gravemaker direct contact met de zorg die aan het bed staat. ‘We lopen nachtdiensten mee en bellen in de nacht met verpleegkundigen en verzorgenden. In de eerste nacht dat ze ermee werken, krijgen we al berichtjes dat ze niet meer zonder willen, omdat het zoveel geruststelling geeft.’
Tijdens de coronapandemie zag het medtechbedrijf van dichtbij hoe op sommige afdelingen meer dan de helft van de bewoners overleed. Zelf konden Wagemaker en zijn mensen vanwege de lockdown niet meer terecht in verpleeghuizen. Die stille periode die werd overbrugd met een noodkrediet via de COL-regeling.
Omdat de dienst potentiële gebruikers toch zoveel mogelijk bleef benaderen, groeit het bedrijf volgens Gravemaker nu harder dan voor de uitbraak van de pandemie. Het aantal klanten deelt het bedrijf helaas niet. Grote uitdaging is nu vooral het tekort aan chips, waardoor ook een bedrijf als Momo Medical veel langer vooruit moet plannen bij het bestellen van onderdelen.
Nog een opsteker: de Delftse scaleup werd dit jaar geselecteerd door de vermaarde Amerikaanse accelerator Y Combinator. Daarmee treedt het in de voetsporen van Nederlandse techbedrijven zoals MessageBird en Gitlab.
Voor Gravemaker was Y Combinator een extra reden om (tijdelijk) te verhuizen naar de VS, een markt waar Momo Medical de komende tijd grote stappen wil zetten.