Oncologisch chirurg Theo Wiggers en Jaap Maljers trainen met Incision chirurgen door middel van e-learning.
Wie: Theo Wiggers (73) en Jaap Maljers (60)
Sinds: 2014
Funding: 5 miljoen euro
Werknemers: 60
Daagt uit: Ouderwetse manier van werken op operatiekamers
Website: incision.care
Chirurgie is pielen op de vierkante centimeter en missers kunnen grote gevolgen hebben. Daarom is doorlopende scholing belangrijk, vinden ook de oprichters van Incision. Theo Wiggers, zelf oncologisch chirurg, zag bovendien zijn vakgebied veranderen. Tegenover medische website Allegro Medical legde hij al eens uit dat vroeger gold ‘eens een meester, altijd een meester’. Maar toenemende transparantie en inzet van robots dwingen chirurgen inmiddels om hun kennis voortdurend actueel te houden.
En met dat doel heeft Wiggers Incision opgericht, samen met de bekende zorgondernemer en -investeerder Jaap Maljers. Hun challenger biedt trainingsfilmpjes van open operaties en een database vol chirurgische procedures. Het platform is ook interactief: chirurgen filmpjes van hun operaties uploaden om feedback te krijgen. Incision is daardoor ook geschikt voor chirurgen in opleiding.
Naast die educatieve insteek heeft Incision ook tot doel om operatiekamerteams gestroomlijnder te laten samenwerken. De teams kunnen onder meer alle protocollen en documentatie rond een operatie opslaan in het systeem. Handig, want medische protocollen veranderen, terwijl ze vaak digitaal worden bewaard op plekken waar niet iedereen bij kan. Stop ze in een app, en het operatiekamerteam beschikt over dezelfde actuele informatie.
Tot slot kunnen artsen via Incision hun persoonlijke (behandel)voorkeuren delen met collega’s, en iets simpels als de maat handschoenen die zij gebruiken. Niet lachen: zo zouden ziekenhuizen minder materialen hoeven te verspillen. Momenteel werkt Incision volgens Wiggers samen met meer dan 200 ziekenhuizen, in Nederland zijn onder meer Amsterdam UMC en het Leids Universitair Medisch Centrum klant.
Eerder dit jaar haalde de operatiekamer-app 5 miljoen euro op bij impactinvesteerder Rubio Impact Ventures en de Duitse medtech-investeerder SHS Capital. Met dit kapitaal willen Wiggers en Maljers uitbreiden naar ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk, België en Scandinavië.
Daarnaast heeft Incision ervaren startupkrachten aan boord gehaald. Anderhalf jaar geleden kwam ook Raimo van der Klein, oprichter van AR-bedrijf Layar, aan boord als Chief Product en Technology Officer. Ritsaart van Montfrans, sinds 5 jaar de ceo van Incision, is ook geen groentje meer. Hij was medeoprichter van laadpalenaanbieder The New Motion, dat in 2017 aan Shell werd verkocht.
Over drie jaar moet Incision volgens Wiggers wereldwijd actief zijn, inclusief de Verenigde Staten. Het klantenaantal moet dan op ‘enkele duizenden’ ziekenhuizen staan.