Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Challenger50 van 2018

Temper

Wat: Zzp-platform voor horeca
Wie: Paul Eggink (30), Jeroen Jochems (34) en Niels Arntz (30)
Daagt uit: de YoungCapitals van deze wereld
Sinds: 2015
Omzet (2017): onbekend
Medewerkers: 65
Website: Temper.works

Temper is zonder twijfel de meest besproken startup in de challenger-lijst van 2018. Het bedrijf koppelt restaurants en café’s aan zzp’ers in de horeca en straks ook de retail. Per uitgevoerde klus vraagt Temper van beide partijen een fee

Ceo Paul Eggink (30), Jeroen Jochems (34) en Niels Arntz (30) begonnen in 2015 met hun platform omdat ze merkten dat horecabedrijven een tekort aan personeel ervoeren. Misschien komt dat wel door de aard van de jongeren die deze baantjes doorgaans uitvoeren: millennials. Eggink: “Zij willen niet vastzitten aan een rooster en zoeken vrijheid en betekenis. In de zoektocht naar zelfstandigheid proberen zij zich los te maken van onderbetaling en de afhankelijkheid van derde partijen.” Hij doelt hiermee op uitzendbureaus; zijn directe concurrenten. Door met een nóg flexibelere manier voor personeelswerving te komen, probeert hij het businessmodel van de YoungCapitals van deze wereld te disrupten.

Flexibiliteit

Critici stellen echter dat Eggink op agressieve wijze flexibiliteit in een arbeidsmarkt pompt die al tot de nok toe gevuld is met flexibiliteit. Bovendien ligt het minimumtarief bij Temper momenteel op 13 euro, wat iets wegheeft van de door Eggink bekritiseerde onderbetalingen. Voorstanders juichen juist toe dat de innovatieve Eggink nu eens goed de bezem haalt door een logge arbeidsmarkt.

Wat je ook van Temper vindt, iedereen zal het erover eens zijn dat Eggink een zeer getalenteerde ondernemer is. In plaats van de confrontatie op te zoeken met de kritische vakbonden, gaat de ondernemer – slim – een samenwerking aan met de horecatak van de FNV, wat weer tot ophef heeft geleid bij de flextak van de vakbond. Eggink praat ook geregeld met de Belastingdienst en Den Haag, hopend op innovatieve regelgeving voor de gig-economy – regelgeving waardoor Temper verder kan groeien.

Er valt bovendien aardig wat te verdienen met zzp-obers en -koks en dat realiseren ze zich bij het Amsterdamse VC Slingshot ook. De Amsterdamse investeerder stak afgelopen maand – volgens het Financieele Dagblad – ruim 4 miljoen euro in Temper, waarmee Eggink en zijn team internationaal hopen op te schalen.