Merijn Biesterveld leidt met Motopp statushouders op voor een baan in de IT-sector. De jonge ondernemer wil hiermee een brug slaan tussen personeelstekort in de ict-sector en hoogopgeleide vluchtelingen die maar geen baan kunnen vinden.
Wat: IT-opleider voor statushouders
Wie: Merijn Biesterveld (24)
Sinds: 2020
Website: www.motopp.nl
Een triple-win. Zo noemt Merijn Biesterveld zijn bedrijf Motopp. De IT-opleider biedt statushouders een toekomst, boort voor organisaties een nieuwe bron van talent aan en uiteindelijk is de hele maatschappij daarbij gebaat.
‘Dat is mijn ogen de manier om maatschappelijke problemen op te lossen.’ En dat is ook meteen de drijfveer van de jonge ondernemer. ‘Ik geloof dat door te ondernemen je de grootste impact kan maken op een maatschappelijk probleem.’
Vluchtelingen met een verblijfstatus krijgen bij Motopp een gratis, extern gefinancierd IT-opleidingstraject van drie maanden. Een achtergrond in de IT is niet nodig, wel een drive om te leren en een passie voor IT. ‘Onze aanmelders zijn ambitieus, hebben aantoonbare interesse in IT en zijn vaak academisch geschoold, met een master uit het herkomstland op zak’, vertelde de medeoprichter van Motopp eerder tegen Quote over de groep die hij aan het werk helpt.
Na het opleidingstraject gaan de deelnemers een jaar lang bij één van de opdrachtgevers aan de slag. Vier op de vijf stroomt uiteindelijk door naar betaald werk bij Nederlandse bedrijven als PostNL, Zilveren Kruis, NS, Rabobank en ABN Amro. Op dit moment zijn ruim negentig statushouders geplaatst via of bezig met Motopp. De co-founder hoopt dat Motopp over vijf jaar in vijf verschillende landen actief is en 1.000 statushouders per jaar begeleidt naar een baan.
Biesterveld is zelf nét 24 jaar geworden en boekt al serieuze omzet met zijn sociale onderneming. Als ondernemer vindt hij het een voordeel dat dat hij zo jong is. ‘Ik sprak een opdrachtgever en die zei het volgende: “Wie ben ik om de ideeën van de nieuwe generatie te dwarsbomen? Dat kan ik alleen maar stimuleren.” Dat toont denk ik wel aan dat het een voordeel is.’
(vink aan en vul je e-mailadres in ter controle)