Persbericht - 19 september 2023, Utrecht –
Met behulp van kunstmatige intelligentie is het vanaf vandaag mogelijk om op een eenvoudige manier inzicht te krijgen in de Miljoenennota van 2024. AI-startup Watermelon heeft een chatbot ontwikkeld die is aangedreven door ChatGPT (GPT4), genaamd Willem Aiexander. Via Whatsapp kunnen alle vragen rondom de nieuwe nota gesteld worden. Er wordt met eenvoudig taalgebruik geantwoord.
“Met deze nieuwe chatbot zorgen we ervoor dat de Miljoenennota voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk wordt,” vertelt Alexander Wijninga, oprichter van Watermelon. “Met dit project willen we ook een maatschappelijke boodschap brengen, namelijk dat we niet meer om kunstmatige intelligentie heen kunnen. Ons doel is dat het voor iedereen toegankelijk wordt en door iedereen gebruikt kan worden.”
Nederlanders hoeven niet langer meer honderd pagina’s door te spitten om te weten wat de plannen in Miljoenennota voor hen betekenen. Met AI-chatbot Willem Aiexander wordt er een op maat gemaakte uitleg gegeven over de impact van de nota voor 2024. Er kunnen allerlei verschillende vragen gesteld worden, zoals:
• Welke invloed de plannen in de nieuwe begroting hebben op een bepaalde sector.
• Wat er verandert op het gebied van bepaalde belastingen.
• In hoeverre er wordt geïnvesteerd in de woningmarkt.
Wij hebben uiteraard gevraagd wat de plannen zijn voor startups, het antwoord van Willem Aiexander: ‘’Het kabinet investeert 100 miljoen euro in veelbelovende startups. Deze krijgen toegang tot extra financiering via een Europees investeringsfonds en het Nationaal Groeifonds. Daarnaast wordt de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) verhoogd om bedrijven te ondersteunen bij onderzoek en innovatie.’’
Whatsapp-chatbot gemaakt met nieuwe functie ‘The Document Scraper’
De chatbot is gemaakt op basis van AI-technologie, aangedreven door GPT-4. In de chatbot is gebruik gemaakt van de nieuwe gelanceerde functie ‘The Document Scraper’. Met deze nieuwe functie kunnen documenten in één keer volledig toegevoegd worden aan een chatbot. Ook uitgebreide documenten zoals de Miljoenennota en de bijlagen kunnen volledig uitgelezen worden door de document scraper. Met behulp van deze functie is chatbot Willem Aiexander ontwikkeld. Zo maakt de chatbot de informatie snel en digitaal toegankelijk voor iedereen.
Verdere instellingen van Willem Aiexander:
• De chatbot geeft alleen antwoord in gemakkelijk te begrijpen taal (B1-niveau).
• De chatbot antwoordt maximaal met 60 karakters op de vraag, om het antwoord kort en bondig te houden.
• De chatbot kan beroeps-/branchespecifiek antwoord geven op belangrijke informatie uit de Miljoenennota.
• De chatbot kan antwoord geven op wat de gevolgen zijn van Prinsjesdag nu het kabinet demissionair is.
Willem Aiexander uitproberen
De AI-chatbot is vanaf vandaag gratis beschikbaar op WhatsApp via het nummer +31 850 043 187. Iedereen kan de chatbot toevoegen aan de contactenlijst en direct beginnen met het stellen van vragen via WhatsApp. De chat dient enkel om de maatschappelijke boodschap van het belang en de kracht van kunstmatige intelligentie te benadrukken.
Over Watermelon
Watermelon is een Nederlandse (Utrecht) AI-startup opgericht door twee jonge ondernemers, Alexander Wijninga (28) en Charl Haas (30). Samen richten zij zich op het maken van chatbot management software voor bedrijven, waardoor bedrijven een kunstmatig intelligente chatbot kunnen maken zonder te hoeven programmeren. Watermelon heeft een aantal prijzen gewonnen waaronder de ‘Beste jonge ondernemers van Nederland’ en ‘Beste startup van Nederland’. Ook werd Watermelon tweede in de Beste Startup van Europa op SaaStock in Dublin. Op dit moment biedt Watermelon chatbots aan voor diensten zoals WhatsApp, Facebook chat, Instagram of een website. Later wil Watermelon daar nog meer kanalen aan toe voegen waaronder Microsoft Teams en Slack voor interne bedrijfscommunicatie.