Wat houdt het nlgroeit-programma nu precies in? Jaarlijks zetten meer dan 300 mentoren zich in voor de ondersteuning van mede-ondernemers in het mkb. Zij begeleiden hen in het door hun gewenste groeiproces.
En met succes! 900 ondernemers hebben inmiddels een mentor toegewezen gekregen en daarbij is het jaarlijkse nlgroeit-event flink opgeschaald. Mentoring van ondernemers is een succesvol initiatief van nlgroeit. En nu is ook aangetoond dat dit succes zich vertaalt naar impact op groei.
Minder onzeker
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat deelnemers het mentorprogramma als nuttig tot zeer nuttig ervaren. Zij voelen zich hierdoor met name minder onzeker in hun ondernemerschap. Vaak bevestigt mentoring de legitimiteit van hun plannen en doelstellingen. De mentees voelen zich zeer geholpen door duidelijkheid en focus van de mentor, een kritische blik, zelfinzicht en suggesties voor de strategische richting van hun organisatie.
Herdefinitie eigen rol
Bij de meerderheid van de mentees leidde het programma vooral tot ‘bedrijfsgerelateerde inzichten’. Zij gaven aan veel te hebben aan praktische informatie met betrekking tot de organisatie van hun onderneming. Ook deden zij veelvuldig psychosociale inzichten op dankzij het mentorprogramma.
Deze inzichten richtten zich vooral op:
- Het creëren en vasthouden van focus voor de onderneming op de lange termijn en het stellen van doelen
- Herdefinitie van de eigen rol binnen de organisatie
- De ontwikkeling van zelfeffectiviteit
Onderzoek toont aan dat het nlgroeit programma zorgt voor groei in het mkb. Wil je weten hoe? Lees dan de managementsamenvatting van het Erasmus Centre for Entrepreneurship. Deze is hier te downloaden.
‘Ik ben niet gek’
Mentees waarderen in de eerste plaats het besef dat ondernemers vaak tegen dezelfde, sector-onafhankelijke uitdagingen aanlopen. Bevestiging van een mede-ondernemer over hun werkwijze is hierbij ook van belang.
Op de vraag ‘wat zijn de belangrijkste inzichten die je uit de gesprekken hebt gehaald?’ komen met name antwoorden als: ‘Ik ben niet gek’, ‘Dat ik op de goede weg zit’ en ‘Dat ik goed bezig ben’. Voor veel deelnemers draagt het mentorprogramma op deze manier bij aan de ontwikkeling van zelfeffectiviteit.
Mentees ervaren daarnaast de duidelijke toegevoegde waarde van een mentor. Zij geven daarbij bijvoorbeeld aan: ‘Pijnpunten kunnen spotten en tegelijkertijd een veilige omgeving bewaren’, ‘Opkijken tegen je mentor werkt motiverend’ en ‘Helpen neutraal en nuchter naar dingen te kijken’.
Motivatie van deelnemers
De motivatie van mentees om deel te nemen aan het mentorprogramma was zeer verschillend. De meesten van hen gaven aan dat zij voornamelijk deelnamen aan het mentorprogramma om uitdagingen te kunnen bespreken met een sparringpartner, een objectief persoon die geen belang heeft bij de onderneming. Dit aspect van de mentoring werd uitzonderlijk gewaardeerd.
Voor de mentoren daarentegen was het pay-it-forward principe veelal het belangrijkste motief om aan de slag te gaan als mentor. Elkaar helpen en iets terug kunnen geven aan de maatschappij stond bij hen voorop.
‘Ik heb heel veel gehad aan mensen die tijd voor mij namen toen ik begon als ondernemer en nu nog steeds, ik wil graag ook die toegevoegde waarde hebben’, aldus een van de mentoren. De rol van nlgroeit in het geheel, als koppelaar van mentor en mentee, wordt door de mentoren als zeer waardevol beschouwd.