Wil je je huis verkopen, maar is je WOZ-waarde te laag gesteld door de gemeente? Of juist te hoog, en moet je hierdoor maandelijks veel opzij schuiven voor de gemeentelijke belastingen. Na de beschikking heb je 6 weken om een bezwaar te maken – maar hoe moet dat nou eigenlijk?
Als je vindt dat de WOZ-waarde niet klopt kun je binnen zes weken na de beschikking nog bezwaar maken bij de gemeente.
Er zijn verschillende manieren waarop je bezwaar kunt maken. Telefonisch, of gewoon per brief. Voor het laatste heb je een standaardformulier nodig. Deze zijn te vinden bij de consumentenbond.
Vaak kan het moeilijk zijn om gegevens te vinden waarmee je je bezwaar goed mee kunt beargumenteren.
Kadastrale kaart
Bij het beargumenteren van je bezwaar is het namelijk erg belangrijk dat je zo veel mogelijk feiten opnoemt: Geluids of stankoverlast, onprettig straatbeeld of de staat van onderhoud. Voor veel basisgegevens over een pand kun je terecht bij een kadastrale kaart.
WOZ waarderapport
Daarnaast kan het erg handig zijn om gebruik te maken van een WOZ-waarderapport. Hierin staat allerlei handige informatie over jouw pand, namelijk:
● Het Energielabel
● Referentiepanden
● Informatie over je perceel
● Referentiepanden en hun WOZ-waarde
Sommige waarderapporten sturen zelfs een aantal argumenten mee die je kunt gebruiken.
Wie vraagt is koning
En als laatste tip: wie vraagt is koning. Dit wil zeggen, door de gemeente duidelijk te laten weten dat je gehoord wilt worden kun je uitgenodigd worden voor een hoorzitting.
Daar kun je mondeling al je punten nog eens toelichten. Handig!