Aan het woord is René Speelman, manager CSR, die verantwoordelijk is voor duurzaam ondernemen binnen Sogeti Nederland. “Wij worden niet voor niets als een van de meest duurzame IT-bedrijven gezien. Wij zijn hier al dertien jaar mee bezig. Het is een kwestie van de lange adem.”
Duurzaamheid gaat volgens hem om het ‘totale plaatje’: als werkgever diversiteit en inclusiviteit in praktijk brengen, iets teruggeven aan de maatschappij (goede doelen) én sustainable impact hebben. Duurzaamheid binnen de eigen organisatie, bijvoorbeeld met NS-Business Cards voor medewerkers, ‘Sogetrees’ (bij Venlo en Boxtel zijn al 22.000 bomen geplant) en door de CO2-footprint te verlagen van 15 ton in 2010 naar 3,5 ton afgelopen jaar. Maar ook daarbuiten, bijvoorbeeld door duurzaamheid in cloudtransities bij klanten zichtbaar te maken of het ontwikkelen van energiezuinige (web)applicaties. “Wij willen onze klanten helpen om hun duurzaamheidsdoelstelling te realiseren.”
‘Beïnvoelen’
Sogeti wil het duurzaamheidsbesef zowel professioneel als privé bij medewerkers stimuleren. Zo kunnen zij gebruikmaken van budgetten om te sparen voor bijvoorbeeld zonnepanelen thuis. “Wij geven onze mensen graag de waarde mee die Sogeti hecht aan duurzaamheid. De medewerker past dat ook toe in zijn of haar vakgebied en straalt dat uit naar klanten.” Speelman spreekt over ‘beïnvoelen’. “Inmiddels zit duurzaamheid in de haarvaten van elke medewerker.”
GoGreen
Een van de collega’s die duurzaamheid uitdraagt, is Mirjam Terlaak Poot. De scrum master won met haar business-impactplan over groene IT de Young Sogetist of the Year 2022-verkiezing. Haar driestappenplan begint bij bewustzijn. De GoGreen-app visualiseert het energieverbruik van IT-werkzaamheden voor elke medewerker en stimuleert het naar beneden brengen hiervan. Een software-architectuurscan geeft daarnaast inzicht in het energieverbruik van het hele IT-landschap bij een klant en laat zien waar inefficiënties zitten. Vervolgens kan Sogeti die klanten natuurlijk ondersteunen om te verduurzamen, groene trainingen aanbieden of groene programmeurs en projectmanagers inzetten bij de klant. Het enthousiasme van Mirjam Terlaak Poot om dit in praktijk te brengen is groot. “Duurzaamheid, daar kom ik graag eerder mijn bed voor uit.”