Wist je dat de hoeveelheid data in organisaties gemiddeld met 20% per jaar stijgt? Die data wordt niet alleen gebruikt voor archiefdoeleinden, maar ook bijvoorbeeld om back-ups te laten draaien. Daarnaast maken steeds meer innovatieve bedrijven datagedreven keuzes om de concurrentie te slim af te zijn.
Om niet achter de feiten aan te lopen, is het slim om op tijd een nieuwe server aan te schaffen die deze hoeveelheden aankan. Het is hierbij belangrijk dat je als manager vooruit kijkt. Hoe wil je de komende jaren groeien, in data én medewerkers? Een nieuwe server moet niet alleen aansluiten bij je huidige behoefte, maar juist bij die van de toekomst.
Hoe kies ik de juiste server?
Het aantal terabytes is dus heel belangrijk bij de keuze van een nieuwe server. Toch zijn er meer zaken die meespelen. Denk bijvoorbeeld aan de processor. Je kunt hiervoor kiezen tussen twee grote partijen: Intel en AMD.
Deze fabrikanten proberen elkaar voortdurend af te troeven om de beste performance te leveren. Hierdoor liggen de prestaties erg dicht bij elkaar. Het is dus slimmer om te kijken naar de specificaties. Let op: combineer de twee fabrikanten niet.
Let bij je keuze op de volgende factoren:
- Processor: hoeveel gigahertz, cache en cores heb ik nodig?
- Geheugen: is de populatie geoptimaliseerd voor de te leveren prestaties?
- Redundantie: wat is het risico als een CPU uitvalt?
- Netwerkverbindingen: is er voldoende gigabit om een snelle dataoverdracht mogelijk te maken?
- Software: beschikt ik nog over de juiste licenties voor bijvoorbeeld virtualisatiesoftware?
- Hardware support: welk niveau van ondersteuning heb ik nodig?
Tip: Koop geen processoren met minder dan 2,3 gigahertz.
Kies je de rack server, tower server of blade server?
In de basis zijn er drie soorten servers: rack servers (ook wel rack-mounted servers genoemd), tower servers en blade servers. Welke het beste voor jouw bedrijf is, hangt af van je behoefte en voorkeuren.
Rack server (rack-mounted server)
Zoals de naam al zegt, worden rack servers in een serverrack geplaatst. Je kunt dus ook meerdere servers stapelen. Over het algemeen hebben rack servers een stuk meer opslagcapaciteit, en zijn daardoor wat duurder dan andere varianten. Wel ben je zo beter voorbereid op een toekomstscenario waarin je veel data nodig hebt. Goed om te weten: rack servers hebben een eigen voeding, aansluitingen en koeling.
Tower server
Je kunt ook kiezen voor een tower server. Deze staat vaak op of onder een bureau, net als een gewone computer. Het grote voordeel van de tower server is dat ze relatief compact zijn, je hebt geen aparte ruimte nodig. Ook is de server makkelijk te identificeren op het netwerk, omdat de data maar op één machine staat in plaats van meerdere, zoals op een rack server.
Houd er rekening mee dat je minder opslagcapaciteit hebt dan bij een rack server. Het is daarom minder geschikt voor organisaties die flink willen groeien. Dit type heeft ook een eigen voeding, aansluitingen en koeling.
Blade server
Deze variant is relatief nieuw, maar heeft veel voordelen. Het is namelijk een combinatie van veel opslagcapaciteit in een compact jasje. Uiteraard is de blade server daarom een stukje duurder dan de rack server of tower server.
Blade servers hebben geen eigen voeding, aansluitingen en koeling. Die zitten verwerkt in het chassis waar de servers in geplaatst worden. Hierdoor zijn ze makkelijker te installeren en heb je minder kabels liggen. Dat ziet er netter en overzichtelijker uit.
Hoeveel moet ik uitgeven?
Uiteraard speelt ook het budget een belangrijke rol in de keuze voor een server. Het gaat om een flinke investering, dus je wilt niet te veel uitgeven. Toch loont het vaak om een extra investering te doen voor de langere termijn. Wanneer je nu een goedkopere optie kiest, maar over een paar jaar moet upgraden, ben je uiteindelijk meer geld kwijt.
Je kunt je hiervoor het beste laten adviseren door een partij als Centralpoint. Zij kijken met je mee om de server te kiezen die het beste bij je behoeften en toekomstplannen past.