1. Russisch staatsbedrijf sluist honderden miljoenen winst via Nederland door
Het Russische nucleaire staatsbedrijf Rosatom gebruikt een Nederlands dochterbedrijf om winsten te verplaatsen. Ook tijdens de oorlog met Oekraïne zijn zo honderden miljoenen euro’s doorgesluisd, blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag van het dochterbedrijf uit Amsterdam. Dat meldt NOS.
Via het staatsbedrijf komt een deel van die miljoenen in de staatskas van Rusland terecht. Vanwege de Europese afhankelijkheid van de Russische uraniumsector durven westerse overheden vooralsnog geen sancties op te leggen tegen Rosatom.
2. Britse techinvesteerder vult nieuwe fondsen met 1,2 miljard euro
Balderton Capita, de Britse techinvesteerder voor de Europese markt komt met twee nieuwe fondsen met 1,2 miljard euro groeigeld. De ene helft van het geld (Fund IX: 563 miljoen) is bestemd voor techbedrijven in hun vroege levensfase en de andere helft (Growth Fund II) voor groeiversnelling van wat oudere bedrijven, schrijft Emerce. Er doen meer niet-Europese geldschieters mee aan de fondsen dan voorheen, aldus Balderton.
3. Tennet sluit miljardencontract met bouwbedrijven
Tennet heeft een miljardencontract gesloten met BAM Infra Nederland, Strukton Wegen & Beton en VolkerWessels Hoogspanning Civiel. De overeenkomst gaat over werkzaamheden voor grote bovengrondse hoogspanningsnetprojecten van de netbeheerder in Nederland. De raamovereenkomst heeft een initiële looptijd van vier jaar met drie verlengingsopties van twee jaar en een maximale waarde van 2,5 miljard euro.
De snelle groei van wind- en zonneparken en de verdere groei van de vraag naar elektriciteit vereisen onder meer een snelle uitbreiding van het transportnet. TenneT investeert de komende 10 jaar zo’n 60 miljard in het Nederlandse hoogspanningsnet.
4. OpenAI sluit ChatGPT-accounts om vermeende Iraanse campagne
OpenAI heeft accounts voor zijn chatbot ChatGPT gesloten, omdat ze worden gebruikt voor een Iraanse beïnvloedingscampagne. Dat laat oprichter en ceo Sam Altman weten. De accounts zouden nepnieuwsverhalen verspreiden, over onder andere de Amerikaanse verkiezingen. Ze schreven zowel over Kamala Harris als Donald Trump.
Eerder waarschuwde ook Microsoft voor Storm-2035, omdat de campagne verschillende nieuwswebsites opzette. Een deel van de websites richtte zich op progressieve Amerikanen, het andere deel op de conservatieve kiezers.
5. ACM onderzoekt terugleververgoedingen zonnestroom
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoek doen naar de kosten die mensen met zonnepanelen moeten betalen voor het terugleveren van stroom. Ook de hoge tarieven bij modelcontracten voor energie worden onder de loep genomen. De toezichthouder gaat over de zaak in gesprek met zowel grote als kleine energiemaatschappijen.
De ACM onderzocht eerder dit jaar al de tarieven van vier grote energieleveranciers en concludeerde dat deze niet onredelijk waren. Sindsdien zijn de terugleverkosten echter in de hele sector gestegen, waardoor de ACM nu extra aandacht besteedt aan deze kosten.
6. En dan dit: Aantal luchtvaartpassagiers Nederland stijgt naar ruim 20 miljoen
Meer mensen reisden in het tweede kwartaal van en naar een Nederlandse luchthaven. Het tweede kwartaal van dit jaar telde 20 miljoen vliegpassagiers in Nederland, becijferde het CBS. De luchtvaartsector houdt hiermee de stijgende lijn vast, al ligt het aantal nog onder de cijfers pre-corona. Het tweede kwartaal van 2019 telde 21,8 miljoen vliegpassagiers.
Wat we ook lazen:
- Met sriracha wil Go-Tan heel Europa veroveren (NRC)
- Oer-Nederlands familiebedrijf Kip heeft zichzelf opnieuw uitgevonden (RTL)
- Corendon beëindigt samenwerking met noodlijdende Canadese partner (Nu.nl)
- Dit is de nieuwe raket van Jeff Bezos’ Blue Origin (Business Insider)