1. Rechter in VS: Google is te machtige zoekmachine
Google heeft de mededingingswet overtreden, oordeelde een Amerikaanse rechter in Washington DC gisteren. Het bedrijf heeft miljarden dollars besteed om een monopolie te creëren voor online zoekopdrachten en dat te behouden, vatte Reuters samen.
Het is de eerste klinkende overwinning voor de mededingingsautoriteiten die de dominantie op de markt van big tech willen aanpakken. Meer rechtszaken zijn op komst. Met deze uitspraak is de weg vrij om deze strijd ook verder te zetten, denk aan een afsplitsing van Google van het moederbedrijf Alphabet.
Dat zou een enorme impact hebben op het online advertentielandschap dat Google jarenlang heeft gedomineerd. Google gaat in beroep. ‘Deze beslissing erkent dat Google de beste zoekmachine biedt, maar concludeert dat we deze niet gemakkelijk ter beschikking mogen stellen’, zo luidt het statement.
2. PostNL wil dat overheid financieel bijspringt
PostNL wil dat de overheid financieel bijspringt om de postbezorging in Nederland op peil te houden. Ook vraagt het bedrijf een aanpassing van de Postwet, zodat post later bezorgd kan worden: van één werkdag naar twee en op termijn drie werkdagen.
‘Al deze stappen zijn essentieel om een bereikbare, betrouwbare en betaalbare postdienstverlening veilig te stellen’, zei ceo Herna Verhagen gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers.
De omzet van PostNL blijft lichtjes stijgen, met dank aan de pakketjes. Maar de hoeveelheid bezorgde brieven is dit eerste halfjaar wel gedaald met ruim zeven procent. Over de afgelopen zes maanden is bij Mail (de postdivisie) ‘slechts’ 1 miljoen winst geboekt. ‘Dit onderstreept de urgentie en noodzaak tot verandering.’
3. AI-startup Groq scoort 640 miljoen dollar
De Amerikaanse AI-startup Groq heeft 640 miljoen dollar aan funding gescoord. De waarde van het bedrijf is daardoor opgelopen tot 2,8 miljard. De startup is een voorloper in AI-inferentie, zowel in hardware als in software.
Bij inferentie wordt ingezet op de ‘ervaring’ van getrainde AI-modellen. Ze aan het werk zetten met nieuwe data gaat daardoor veel sneller en op grotere schaal. Groq heeft hiervoor onder meer een speciale chip ontwikkeld die beter, sneller en betaalbaarder is dan de chips van Nvidia (zeggen ze).
Dat verklaart ook meteen de interesse van investeerders. De Serie-D financieringsronde is geleid door BlackRock Private Equity partners. Deelnemende investeerders zijn onder meer Cisco Systems en Samsung Catalyst Fund.
4. Mars heeft interesse in Pringles-fabrikant Kellanova
Mars, de maker achter Snickers, M&M’s en Ben’s Original, heeft interesse in een overname van Kellanova. Dat bedrijf maakt snacks zoals Pringles, maar ook granola en ontbijtwafels.
Volgens The Wall Street Journal zouden beide fabrikanten al vergevorderde gesprekken voeren over de overname. De deal, als die doorgaat tenminste, zou een van de grootste zijn van de afgelopen tien jaar in de voedingsindustrie.
Kellanova is in oktober 2023 losgekoppeld van voedingsfabrikant Kellogg’s, bekend van de ontbijtgranen. Het bedrijf heeft een marktwaarde van ongeveer 22 miljard dollar. Beide fabrikanten willen niet op de berichtgeving reageren.
5. 1,5 miljoen voor zonnepanelenfabrikant Solarge
Solarge, fabrikant van lichtgewicht, circulaire en PFAS-vrije zonnepanelen, heeft recent 1,5 miljoen euro aan funding binnen van het Limburgs Energie Fonds (LEF). Eerder investeerden Phase2.earth en Orchard Participations – samen met bestaande investeerders onder wie Daan van der Vorm en Sytse Bouwer – al 3 miljoen in Solarge.
Met deze centjes wil Solarge de huidige productie van de duurzame zonnepanelen in Weert opschalen en een tweede productiefaciliteit bouwen. Zo kan het bedrijf ook bijdragen aan het versnellen van de energietransitie.
Solarge is in 2018 opgericht door Jan Vesseur, Huib van den Heuvel en Gerard de Leede. Ceo Vesseur laat in een persbericht weten dat hij de zonnepanelen ‘op de lange termijn voor een breder publiek toegankelijk’ wil maken.
6. En dan dit: Elon Musk spant dan toch rechtszaak aan tegen OpenAI
Elon Musk begint alsnog een rechtszaak tegen OpenAI en oprichters Sam Altman en Greg Brockman, nadat hij een eerdere aanklacht zeven weken geleden introk. De zaak die nu bij de federale rechtbank in Californië dient, is een aanklacht met ‘meer tanden’, zegt de advocaat tegen The New York Times.
Musk was betrokken bij de oprichting van OpenAI. Hij beschuldigt het bedrijf en de co-founders ervan dat ze de commerciële belangen belangrijker vinden dan het algemeen belang. Daarmee doelt hij op het partnerschap met Microsoft, dat hij het liefst ontbonden wil zien.
Volgens Musk is er sprake van contractbreuk. OpenAI zou namelijk kunstmatige intelligentie ontwikkelen ten gunste van de mensheid. Deze technologie zou ook openlijk en gratis worden gedeeld. Sinds de miljardendeal met Microsoft gebeurt dat voortaan achter gesloten deuren. Daarmee hebben Altman en Brockman Musk ‘bewust misleid’.
Wat we ook lazen:
- Nieuwe economische crisis op komst nu beurzen in het rood gaan? (de Volkskrant)
- Opnieuw miljoenenboete voor grondstoffenreus Glencore (NOS)
- Nederlanders kunnen meerderheid chipbedrijf LioniX in handen krijgen (FD)
- Drankenconcern Lucas Bols verdwijnt begin september van de beurs (Nu.nl)
- VS wil Chinese software in zelfrijdende auto’s verbieden (FD)