1. Winkels mogen weer (soort van) open
Het kabinet lijkt een handreiking tot doen aan de retailbranche: alle winkels mogen mogelijk vanaf volgende week de deuren weer openen, maar alleen voor afhaal. Verder blijven ze dicht tot 2 maart, net als horecazaken en bioscopen. Het kabinet gaat dit later vandaag bekend maken, melden verschillende media. Het is nog niet zeker, een snelle verspreiding van de Britse coronamutatie kan nog roet in het eten gooien. Bij sommige winkels, zoals coffeeshops en doe-het-zelfzaken, mogen consumenten ook onder de huidige coronaregels al spullen afhalen. Eerder werd al bekend dat de avondklok wordt geschrapt vanaf 10 februari. Wel zouden winkels, horecazaken en bijvoorbeeld bioscopen tot hoe dan ook 2 maart dicht moeten blijven.
2. Reddit-gebruikers richten pijlen op zilvermarkt
De kruistocht van Reddit-gebruikers tegen short sellers richt zich nu op de zilvermarkt. De prijs van verschillende zilverfutures is omhoog geschoten na een oproep van activistische kleine beleggers om in zilver te beleggen. Ook in deze markt zijn veel short sellers actief, zeggen de beleggers, maar anderen spreken dat tegen. Reddit-beleggers zorgden de afgelopen dagen voor veel commotie op de beurs door massaal in aandelen van de kwakkelende gamewinkel GameStop te investeren. Short sellers, die speculeerden op een daling van de koers, verloren zeeën van geld, omdat de koers van GameStop tot ongekende hoogte steeg. De Volkskrant meldt overigens dat sommige Reddit-beleggers nu alweer pleiten voor investeringen in andere sectoren. Mogelijk zou de slag om het zilver een afleidingsmanoeuvre zijn van de short sellers zelf.
3. Thuiswerken toegenomen, maar minder populair
Het aandeel mensen dat thuiswerkt, is weer bijna op hetzelfde niveau als tijdens de eerste lockdown, begin vorig jaar. Werkte in april 2020 in totaal 51 procent van de Nederlandse werknemers een deel van de week thuis, afgelopen maand was dat 48 procent. Dat meldt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), schrijft NU.nl. In oktober werkte nog 42 procent van de Nederlanders een deel van de week thuis. Ook het aandeel mensen dat verwacht na de coronacrisis minimaal een uur per week thuis te zullen werken, steeg lichtjes van 43 naar 45 procent. Thuiswerken bevalt Nederlanders overigens minder goed dan tijdens de eerste lockdown: zes op de tien ondervraagden geeft aan collega’s te missen. 24 procent ervaart fysieke klachten, zoals rug- of nekpijn. 14 procent heeft psychische klachten, zoals depressiviteit en stress.
4. Werkloosheid blijft gelijk ondanks lockdowns
De werkloosheid in de eurozone is in december ondanks de strenge lockdowns gelijk gebleven op 8,3 procent. Dat meldt het statistisch bureau Eurostat. In de hele Europese Unie bedroeg de werkloosheid 7,5 procent, wat overeenkomt met 16 miljoen mensen. Nederland deed het relatief goed. In ons land zit 3,9 procent mensen zonder werk. Spanje scoorde juist slecht. De werkloosheid is er opgelopen tot 16,2 procent. De cijfers zijn overigens beter dan in september afgelopen jaar, toen de piek werd bereikt. Ook zijn ze beter dan tijdens de financiële crisis van eind 2012. Toen bedroeg de werkloosheid in de eurozone liefst 12 procent. De reden dat we in de coronacrisis relatief goed doen, zit hem in het feit dat Europese regeringen hun economie dit keer op grote schaal stimuleren met steunpakketten.
5. Parkeerwekker verboden door rechter
De app Parkeerwekker is door de rechter verboden, meldt Het Parool. De app stuurt gebruikers een berichtje wanneer een scanvoertuig langs hun geparkeerde auto rijdt. Krijg je zo’n berichtje, dan heb je vijf minuten de tijd om de parkeerkosten te betalen om een boete te voorkomen. De gemeente Amsterdam wilde de app verbieden en krijgt gelijk van de voorzieningenrechter. Die stelt dat de app aanzet tot ‘onrechtmatige gedragingen’, zoals het niet betalen van parkeerkosten.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: overname in hippe schaakbranche
Waar één Netflix-serie al niet goed voor kan zijn: dankzij het succes van Netflix-serie The Queen’s Gambit is schaken van zijn stoffige imago ontdaan. Jongeren hebben het schaken weer hebben ontdekt en dat leidt dat tot shifts in de zakenwereld. Interchess, de Nederlandse uitgeverij van schaakboeken en schaaktijdschrift New in Chess, valt voor een onbekend bedrag in handen van de Noorse Play Magnus Group (PMG). De Noren gingen afgelopen najaar na de beurs en zagen de koers sindsdien flink stijgen. De directeur van het overgenomen Interchess zegt in het Financieele Dagblad dat zijn bedrijf de afgelopen maanden een ‘recordomzet’ draaide: ‘Wat meespeelt is dat de hoofdrolspeelster in de serie schaakboeken leest.’
Wat we ook lazen:
- Waarom we het niet meer over unicorns zouden moeten hebben (Quote)
- Waarom protectionisme lang niet altijd een verkeerde economische strategie is (de Volkskrant)
- Waarom we ons geen zorgen hoeven te maken over de toegenomen schuldenberg (de Volkskrant)