1. Miljoen voor verspillingbestrijder Orbisk
Orbisk, een startup die met AI-monitors restaurants helpt om voedselverspilling tegen te gaan, krijgt een miljoen euro groeikapitaal. Geldschieters zijn foodtech-investeerders PeakBridge en EIT Food (Europese Unie), aangevuld met bestaande aandeelhouders Doen Participaties en regio-investeerder BOM. Het kapitaal is deels een reddingsboei voor de Utrechtse startup, die vorig jaar door de lockdown veel minder inkomsten boekte. De beoogde 500.000 euro omzet werd ‘bij lange na’ niet gehaald, zegt co-founder Olaf van der Veen tegen Quote. Nu mensen weer vaker buiten de deur eten kan de startup weer vooruit kijken. Onlangs werden ook slimme afvalbakken geïnstalleerd in keukens in de zorg- en onderwijsinstellingen.
2. Nieuwe SaaS-fintech wil aandelen overbodig maken
Drie Nederlandse ondernemers dagen met hun nieuwe fintech Requr venture capital-investeerders uit met een dienst die SaaS-bedrijven financiert door de jaarlijkse waarde van abonnementen in een keer voor te schieten. Daardoor hoeven startups geen aandelen uit te geven en zijn ze minder tijd kwijt met pitchen, is de insteek van de dienst van Tom van Wees (Ginger), Lennard Kooy (Storyteq) en Martijn Niessen (Infinite Group). De startup krijgt van een aantal geldschieters vijf miljoen euro om een eerste groep SaaS-bedrijven te kunnen financieren. Requr richt zich op Europese SaaS-bedrijven met minimaal 20.000 euro aan maandelijks terugkerende omzet. De risicoprofielen van die bedrijven en hun contracten wordt door een algoritme ingeschat, waarna het rendement voor de financiers achter Requr wordt berekend (2 tot 10 procent).
3. Startup-ceo in de cel na misleiden investeerders
De voormalige ceo van een startup uit Silicon Valley is gearresteerd omdat hij ervan wordt verdacht investeerders voor tientallen miljoenen dollars om de tuin te hebben geleid. Manish Lachwani, medeoprichter van app-dienst HeadSpin, hangt daardoor een maximale celstraf van 20 jaar boven het hoofd. De ondernemer troggelde investeerders waaronder Dell Technologies Capital en Tiger Global 80 miljoen dollar af, door de omzet veel hoger (95 miljoen dollar) voor te stellen dan die in werkelijkheid was (26 miljoen dollar). De investering zorgde voor een waardering van 1,1 miljard dollar, maar toen ontdekt werd dat die unicorn zich had vergaloppeerd werd dat bedrag snel teruggeschroefd naar 300 miljoen dollar.
4. Multiculturele ‘Picnic’ van start in Amsterdam
In Amsterdam is de multiculturele online supermarkt Manaw van start gegaan. Het bedrijf van oprichter Talha Ulucay onderscheidt zich producten die je normaal in speciaalzaken vindt, maar levert ook een meer gangbaar assortiment. Met een vloot van 40 lilapaars geverfde bestelwagens worden boodschappen binnen 24 uur gratis afgeleverd (minimaal bestelbedrag van vijftig euro), vooralsnog alleen in Amsterdam, Zaandam en omstreken. Manaw bedient dat gebied vanuit een distributiecentrum in het Westelijk havengebied van Amsterdam. Over een paar jaar moet de dienst in heel Nederland beschikbaar zijn.
5. Verzekeraar Bol.com-partners kijkt mee in account
De 47.000 verkooppartners van Bol.com kunnen vanaf nu binnen een paar minuten een verzekering afsluiten op basis van hun omzetdata. Het e-commereplatform heeft voor verzekeringen op het gebied van aansprakelijkheid, inventaris en elektronica een partnership gesloten met verzekeraar Insify. Die kan dankzij een koppeling met Bol.com meekijken in het account van een verkooppartner, en met behulp van die data de premie berekenen. Embedded insurance, noemt de verzekeraar van Ernst Moorman en Koen Thijssen dat. De aanpak is vergelijkbaar met de bedrijfsleningen van de Rabobank die Bol.com sinds het begin van dit jaar aanbiedt.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Band beantwoordt krenterige Prins Bernhard met ‘What the fuck!’
Prins Bernhard junior van Oranje, mede-eigenaar van het circuit van Zandvoort, heeft een aantal artiesten waaronder de band Chef’Special gevraagd om enkel in ruil voor vip-tickets en onkosten op te draven tijdens de Grand Prix van 3 september. Dat vrekkige voorstel schoot – vooral na een voor artiesten pittig coronajaar – in het verkeerde keelgat bij Chef’Special-zanger Joshua Nolet, die zijn frustraties ventileert op social media. ‘Hossende mensen in stadions, 70.000 mensen op een meerdaags event in Zandvoort. Het voelt gewoon even niet meer eerlijk. Au. What de fuck!’ FNV Kunstenbond noemt het verzoek van de Dutch Grand Prix ‘schaamteloos’, popvereniging POPnl spreekt van ‘grote minachting voor een sector’.
Even ventileren Pt.2 pic.twitter.com/ajDX1B31Tz
— Joshua Nolet (@JoshNolet) August 25, 2021
Wat we ook tegenkwamen:
- Op een bedrijventerrein in Amsterdam gaan ondernemers onderling warmte, kou en stroom uitwisselen (NOS)
- De traditionele bedrijfskantine komt niet meer terug (AD)
- Apple-topman Tim Cook krijgt een bonus van 750 miljoen dollar (CNBC)
- Virgin Hyperloop heeft een nieuwe video gedeeld waarin te zien is hoe passagiers straks comfortabel van de ene naar de andere stad zoeven, met snelheden tot ruim 1000 kilometer per uur: