1. Klanten kunnen kapotte VanMoofs tot 18 augustus ophalen
Wie zijn kapotte VanMoof voor reparatie had weggebracht kan zijn fiets, hoogstwaarschijnlijk ongerepareerd, tussen donderdag 27 juli en vrijdag 18 augustus ophalen, meldt RTL Nieuws. Klanten krijgen een uitnodiging en kunnen een tijdstip voor het ophalen in plannen.
De servicepunten worden louter geopend voor het ophalen van fietsen. Vragen over niet-geleverde fietsen of openstaande rekeningen worden niet beantwoord. Klanten waarvan de fiets naar de centrale opslag in Utrecht is gestuurd moeten meer geduld hebben, omdat verschepen van fietsen geld kost.
Lees ook: Taco en Ties Carlier hadden lef en dachten groot, dat bleek de valkuil voor VanMoof
2. Magere omzetgroei voor CM.com
CM.com heeft de omzet in de eerste zes maanden van 2023 met 1 procent zien toenemen naar circa 66 miljoen euro. Het beursgenoteerde telecommunicatiebedrijf leed in die periode 3,7 miljoen euro verlies. Tot op heden werd er bij CM.com meer uitgegeven dan er binnenkwam, omdat de focus op groei lag. Het huidige jaar moet echter een ‘transitiejaar’ worden.
‘Wat ons betreft was dit de laatste keer dat we verlies leiden, na jaren onstuimige groei’, aldus topman Jeroen van Glabbeek. Om kosten te besparen trok het bedrijf zich terug uit Kenia en Mexico.
3. Minder investeringsgeld voor fintech, maar meer deals
In een jaar tijd is er 55 procent minder investeringskapitaal naar Nederlandse fintechs gegaan. Dat concluderen onderzoekers van EY in een rapport het aan het demissionaire kabinet is aangeboden. In 2021 werd 6,4 miljard dollar geïnvesteerd in 350 deals, terwijl in 2022 2,9 miljard dollar werd geïnvesteerd in 430 deals.
Momenteel zijn er 861 Nederlandse fintechbedrijven die gezamenlijk 2,1 miljard euro bijdragen aan de Nederlandse economie. In 2016 waren er nog iets meer dan 200 fintechbedrijven. Van de 635 bedrijven die in 2019 bestonden bestaan er 78 niet meer, waarvan er 62 volledig gestopt zijn. Bestaande fintechs waren optimistisch. Zes op de tien verwachtte in 2022 een hogere omzet te boeken dan in 2021.
4. Meta, Microsoft en anderen hebben rechten op ‘X’
Twitter heet sinds maandagavond X. Waarom? Omdat de wonderlijke miljardair-eigenaar Elon Musk daar nu eenmaal zin in heeft. Toch kan de naam volgens Reuters nog voor problemen zorgen voor Musk. Verschillende bedrijven, waaronder Facebook-moeder Meta en Microsoft, zouden intellectuele-eigendomsrechten op dezelfde letter hebben. ‘Er is een kans van 100 procent dat Twitter wordt aangeklaagd over deze naam’, zegt merkrechtenadvocaat Josh Gerben tegenover de persdienst.
5. Alphabet ziet winst aandikken
Google-moeder Alphabet heeft in het tweede kwartaal de omzet met 7 procent toenemen tot 74,6 miljard dollar. Onder de streep bleef een bescheiden 18,4 miljard dollar winst over (+15 procent).
Het overgrote deel van de omzet (58 miljard dollar) komt uit advertentie-inkomsten. Bij de cloudafdeling steeg de omzet op jaarbasis met 30 procent naar 8,1 miljard dollar. Deze divisie was voor het eerst winstgevend.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Robert Vis verkoopt Spaans optrekje voor 13,5 miljoen
Robert Vis, oprichter van Messagebird, verkoopt een penthouse in het Spaanse Marbella. De techondernemer zegt tegen Quote meer ‘asset light’ te willen leven. ‘Dus verkoop ik met pijn in mijn hart Papaya’.
Vastgoed is een ‘weekendhobby’ voor Vis waarbij hij een bijzonder interesse heeft in ‘AAA-vastgoed op zonnige locaties’. En u weet dankzij Bassie, Adriaan & Mart Hoogkamer: in Spanje schijnt altijd de zon. Vastgoed geeft Vis kopzorgen, dus als je die zorgen wil verlichten kan dat. Moet je voor het 223 vierkante meter tellende appartement wel even de vraagprijs van 13,5 miljoen euro neertellen.
Wat we ook lazen:
- De omstreden ‘bedrijvendokter’ Martijn Rozenboom gaat de leegverkoop van Score uitvoeren. (Leeuwarder Courant)
- Los Angeles is in de ban van zelfrijdende bezorgrobots. (FD)