1. Tesla gaat huishoudens stroom verkopen
Tesla staat op het punt om huishoudens elektriciteit te verkopen, blijkt uit een nieuwe vacature waar nieuwssite Electrek over bericht. Het bedrijf van Elon Musk is op zoek naar kandidaten die veel verstand hebben van decentrale energiebronnen en -opslagpunten, zoals de zonnepanelen en industriële batterijen die Tesla al een tijdje verkoopt.
De eerste markt wordt Texas, een staat die vorig jaar werd geteisterd door blackouts. De nieuwe manager moet de nieuwe bedrijfstak daarna uitbreiden naar nieuwe markten ‘in de VS en wereldwijd’. Tesla experimenteert ondertussen ook met virtuele elektriciteitscentrales, waarbij woningeigenaren gezamenlijk elektriciteit leveren aan het plaatselijke stroomnetwerk.
2. Auto’s rap duurder
Importeurs van auto’s en bedrijfswagens voeren ‘over de hele breedte’ prijsverhogingen door, meldt vakblad Automotive Management op basis van gegevens van dataleverancier Autotelex (via AD.nl). Bij 80 modellen van 23 merken steeg de prijs de afgelopen maanden vijf procent of meer.
Auto’s worden soms duurder voordat ze goed en wel in de showroom staan. Zo werd een model van Kia aangekondigd met een vanafprijs van 40.000 euro, maar hangt daar nu prijskaartje aan van 41.795 euro. Door oplopende levertijden kunnen prijsverhogingen zelfs plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract.
3. Twee miljoen voor dienst die huizen gasloos maakt
Woon Duurzaam, een bedrijf dat huizenbezitters helpt om hun woning van het gas te halen, heeft 2,2 miljoen euro groeigeld opgehaald. Het kapitaal komt van Oneplanetcrowd (400 beleggers), regio-investeerder ROM InWest en bestaande aandeelhouders EIT InnoEnergy en DOEN Participaties. Het bedrijf van Rense van Dijk wil meer processen automatiseren om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. De dienst wil het aantal gasloze en energieneutrale woningen laten groeien naar ‘duizenden woningen per jaar’.
4. Aantal transacties Adyen knalt omhoog
Adyen heeft in het eerste halfjaar 60 procent meer betalingen (ter waarde van 346 miljard euro) verwerkt dan een jaar eerder. Een van de groeimotoren was de reisbranche, waar de betaaldienst veel klanten heeft. De omzet groeide met 27 procent naar 608,5 miljoen euro. Onderaan de streep prijkt een winst van 225 miljoen euro (+38 procent). Het bedrijf van Pieter van der Does nam bijna 400 mensen aan, waardoor het personeelsbestand groeide naar 2575 mensen.
Lees ook: Zo werd Adyen groot
5. Honderden opleidingen geschrapt na signalen misbruik
Sinds de invoering van het STAP-budget voor bijscholing afgelopen maart zijn meer dan zeshonderd opleidingen geschrapt uit het register, meldt uitkeringsinstantie UWV. Sommige aanbieders misbruiken de regeling met opleidingen die te duur zijn of ‘niet arbeidsmarktgericht’. Om welke aanbieders het gaat wordt niet gedeeld. Dankzij de nieuwe regeling heeft elke Nederlander recht op een scholingsbudget van 1000 euro. Tot nu toe kregen 115.000 mensen een STAP-budget, geld dat direct aan de opleider wordt uitgekeerd.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: ontslag Red Bull ‘ernstig verwijtbaar’
Een werkneemster die – ondanks goede beoordelingen – werd ontslagen door Red Bull heeft recht op een vergoeding van 60.000 euro, oordeelt de rechtbank Amsterdam, in een zaak waar De Telegraaf over bericht. Red Bull startte vorig jaar een ontslagprocedure nadat de vrouw (die sinds 2012 in dienst was) aangaf dat de werkdruk en stress haar te veel werden. Toen de vrouw door bleef werken probeerde het bedrijf haar ‘vrijwel volledig buiten te sluiten’.
Zo kreeg zij in tegenstelling tot andere werknemers niet de nieuwste iPhone en was zij niet meer welkom op evenementen. Ook mocht zij niet naar een afscheidsetentje van een collega, dat nota bene in de privésfeer was georganiseerd. De rechter noemt het optreden van Red Bull ‘ernstig verwijtbaar’.
Lees ook: Zo bouwde Dietrich Mateschitz een imperium met energiedrank Red Bull
Wat we ook lazen:
- De twee oprichters van het geïmplodeerde cryptofonds Three Arrows Capital wisten waar ze mee bezig waren, dachten de meeste mensen (New Yorker)
- Lijkt er iets vreemds aan de hand met een collega die belt? Dan heb je misschien te maken met een deepfake (Protocol)
- Dilemma: moet je als cleantech-startup geld aannemen van oliebedrijven? (Sifted)
- Zo voorkom je dat smart devices je huis gebruiken als datamijn (Guardian)
- Vertical farming gaat de ruimte in (Reuters)
- Een interactieve geschiedenis van Google (Google)