1. Musk verdient honderden miljoenen aan vieze Fiats
Tesla heeft een nieuwe geldbron aangeboord om het tegenvallende eerste kwartaal mee weg te spoelen: volgens de Financial Times betaalt Fiat Chrysler het autobedrijf van Elon Musk “honderden miljoenen euro’s” zodat het concern voortaan Tesla’s mag meetellen op uitstootgebied, waardoor Fiat Chrysler zijn gemiddelde CO2-uitstoot per auto onder de maximaal toegestane hoeveelheid kan krijgen. Tot nu toe werden auto’s alleen gepoold binnen hetzelfde concern, bijvoorbeeld Volkswagens met Seats. Voor zover bekend is de deal met Tesla het eerste Europese voorbeeld van een zogeheten ‘open pool’. Fiat Chrysler, waar ook Jeep, Maserati en Alfa Romeo onder vallen, is een van de achterblijvers op het gebied van elektrisch rijden.
2. Oma’s Soep, vegan ijsjes en duurzame garnalen winnen AH-competitie
Oma’s Soep is de winnaar van de vierde editie van de Albert Heijn Product Pitch, waardoor de producten van de startup binnenkort in het schap van Albert Heijn liggen. Oma’s Soep wordt op verschillende locaties in Amsterdam en Groningen gemaakt door jongeren en ouderen samen, met overgebleven groente die wordt opgehaald bij vestigingen van supermarkt Marqt. Ook de twee runners-up krijgen een plek in de AH-schappen: Gigi’s Gelato is een maker van vegan ijsjes van fruit en groente. Solt is een project van vijf duurzame garnalenvissers uit het Groningse Zoutkamp.
De winnaar van #ahproductpitch 2019 is geworden…..Oma’s Soep: verse soep gemaakt door ouderen en jongeren met overgebleven producten van de dag. Hiermee strijden ze tegen eenzaamheid en voedselverspilling. pic.twitter.com/2EyiRTwDWC
— Albert Heijn (@albertheijn) 4 april 2019
3. Uber-chauffeurs overwegen staking na vastlopen gesprekken
Ongeveer vijfhonderd Uber-chauffeurs in Amsterdam hebben er geen vertrouwen meer in dat Uber hun klachten over vermeende uitbuiting serieus neemt, schrijft AT5. De groep ontevreden taxichauffeurs heeft inmiddels de hulp ingeroepen van Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA), een voormalige vakbondsmedewerker met wie de chauffeurs vervolgstappen willen bespreken, waaronder het neerleggen van werk. De chauffeurs eisen een “menselijker beleid” en klagen over een constante en ongezond hoge druk. “Wij worden uitgemolken door alsmaar stijgende kosten en een dalend aantal Uber-ritten”, stellen zij op Uberstaking.nl.
4. ‘Banenzoekmachine Google binnen enkele maanden naar Nederland’
Vacaturezoekmachine Google for Jobs gaat binnen enkele maanden live, tekent Emerce op uit de mond van de directeur van ClickIQ, een bedrijf dat samenwerkt met Google. Google for Jobs bundelt vacatures van meerdere platforms waaronder Monster, LinkedIn, Glassdoor. In landen waar de dienst al live is, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, verschijnt bij het googlen van een functie een Jobs-sectie, met de optie om banen te filteren op bijvoorbeeld het type bedrijf en de reisafstand. Google for Jobs ging vorige maand ook live in Duitsland.
5. Intertoys-franchisers werken aan nieuwe speelgoedketen
Dertig Intertoys-franchisers die het niet eens zijn met het franchisecontract van de nieuwe eigenaar Green Swan willen een eigen speelgoedketen beginnen, schrijft het Financeele Dagblad. De groep zoekt daarvoor steun bij Euretco, het bedrijf achter onder meer Intersport en Hubo. De franchisers kunnen zich niet vinden in het feit dat ze zelf minder mogen inkopen, in de verdeling van de opbrengst uit de online verkoop en het forse winkeloppervlak dat Green Swan wil inruimen voor “beleving” zoals escape rooms en karaokestudio’s. Het Portugese Green Swan nam vorige maand hondertwintig van de 286 Intertoys-winkels over. De filialen van de bijna honderd franchisenemers vielen buiten het faillissement.
6. En dan dit: twee ongelukken per week met maaltijdbezorgers
Gemiddeld twee keer per week is een maaltijdbezorger van Deliveroo, UberEats of een andere bezorgdienst betrokken bij een verkeersongeluk, meldt RTL Nieuws op basis van een eigen inventarisatie. Vorig jaar haalden 116 ongelukken de media, waarbij de helft van de bezorgers met een ambulance moest worden afgevoerd. In Nederland bezorgen ongeveer 20.000 maaltijdbezorgers jaarlijks 100 miljoen maaltijden. De Inspectie SZW laat in een reactie weten bezorgdiensten intensiever te willen controleren. “De cijfers roepen vragen op over de druk waar maaltijdbezorgers mee te maken krijgen”, zegt inspecteur-generaal Marc Kuipers.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van maandag 8 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.