1. Tesla-killer Faraday Future komt er (waarschijnlijk) nooit
Faraday Future lijkt weer een stap dichterbij zijn ondergang te zijn: het merk dat een elektrische superwagen beloofde die de Tesla S zou doen verbleken, ziet af van de bouw van een megafabriek in het Amerikaanse Nevada. Die zou 1 miljard dollar moeten kosten, werk bieden aan 13.000 man en in 2018 de eerste wagen afleveren, de FF 91. Not so. De provincie heeft zijn subsidietoezegging in elk geval ingetrokken, schrijft een lokale krant. Het is al de tweede fabriek die Faraday Future niet gaat bouwen, maar de startup is dan ook druk met interne conflicten en heeft een Chinese geldschieter achter zich, die zelf wat krap bij kas zit. Intussen geeft Faraday Futures financiële man statements af over een langetermijnstrategie gericht op user-ship personal mobility en hoe dat – op de lange termijn – de wereld zal veranderen.
2. Steeds minder zzp’ers zijn verzekerd
Vier op de vijf zzp’ers zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en een kwart heeft geen pensioenvoorziening getroffen. De meest genoemde reden is dat zij het niet kunnen betalen, blijkt uit onderzoek onder ruim 6000 ondernemers, door TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal verzekerden daalt zelfs ten opzichte van 2014, al gaat die daling wel minder hard dan tijdens de crisisjaren. Uit de cijfers blijkt wel dat zzp’ers vaker positief zijn over hun financiële situatie dan twee jaar geleden. Toch bestempelt nog altijd minder dan de helft (47 procent) de financiële situatie van de onderneming als goed tot zeer goed. Bijna een kwart van de kleine zelfstandigen geeft aan er financieel matig tot slecht voor te staan.
3. B.Amsterdam opent derde gebouw, gaat naar New York
Startupfabriek B.Amsterdam opent alweer zijn derde gebouw voor huurders. B.3 is het vanaf de Amsterdamse Ringweg A10 goed zichtbare voormalige Mexx-gebouw, dat in een vorig leven als Nissan-gebouw is neergezet. 12.000 vierkante meter is daar beschikbaar voor met name corporates die hun innovatie willen versnellen in de vruchtbare omgeving van startups en scaleups die B.Amsterdam heeft neergezet. Met de twee bestaande gebouwen meet B.Amsterdam nu in totaal 40.000 vierkante meter. De blik is inmiddels gericht op New York, waar na de zomer een langverwacht filiaal opent.
Lees: Zo groot is de nieuwste vestiging van B.Amsterdam
4. Chinese deelfietsen komen naar Nederland
HelloBike, Donkey Republic en vorige week Flickbike: Amsterdam verzuipt zo’n beetje in de deelfietsen. Maar een nieuwe uitbater dient zich alweer aan… vanuit China. Ofo Bikes heet de nieuwe fietsdeler, en hij is een paar maatjes groter dan genoemde startups: oprichter Dai Wei heeft onlangs 700 miljoen dollar opgehaald om met zijn gele karretjes de wereld te gaan veroveren – inclusief Nederland. In China rijden 6 miljoen Ofo-fietsen rond en groeide Ofo in een jaar tijd van 50 naar 2500 medewerkers. Tegen het FD zegt Wei dat momenteel een legertje verkenners in Europa bekijkt waar de beste plekken zijn om zijn deeloffensief te beginnen. Niet alle deelbedrijven in China lopen overigens zo goed als dat van Wei: een startup in deelparaplu’s raakte bijna zijn hele vloot van 300.000 stuks in een tijd van weken kwijt.
5. Miljoenen voor bezorgspecialist Paazl
Paazl heeft enkele miljoenen opgehaald bij investeerder 5square om het softwareplatform waarmee het klanten van webwinkels keuze geeft uit bezorgopties naar het buitenland uit te rollen. Ramon Keijsers en Bernard Schreiner timmeren sinds 2009 aan de weg en hebben klanten als Greetz, Blokker, Omoda, Scotch & Soda en Suitsupply voor hun delivery management platform. Paazl kijkt met name naar Azië voor zijn expansie, en wil zijn platform doorontwikkelen om op meer ecommercepakketten aan te sluiten.
Lees uit het Sprout-archief: Startup wil bezorgdiensten versoepelen.
6. En dan dit: balcamera ligt op het crowdfundkerkhof
Het crowdfundingkerkhof heeft weer een mooi slachtoffer begraven: Panono, de startup die een camerabal had bedacht die je de lucht in kan gooien om een 360 gradenfilmpje te maken. Cool ding, en in 2014 haalde de campagne op Indiegogo dan ook 1,25 miljoen dollar binnen om het gadget (vanafprijs 499 dollar) daadwerkelijk te realiseren. Drie jaar later zijn uiteindelijk 400 cameraballen geleverd voordat Panono afgelopen mei failliet ging. Een investeerder heeft de boedel opgekocht, zodat er nog wat hoop resteert voor de smijtcamera – maar tegenover de backers bestaan geen verplichtingen meer.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van dinsdag 11 juli. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:
✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum