1. Oligarchen raken jacht, voetbalclub en meer kwijt
De ongekende sanctieregen uit het Westen treft steeds vaker de rijkste Russen persoonlijk. Woensdag werd in Duitsland het superjacht van Alisher Usmanov in beslag genomen. De Tidal, gebouwd voor 600 miljoen dollar en het grootste motorjacht ter wereld, ligt nu aan de ketting op een werf in Hamburg waar hij een beurtje kreeg. Collega-oligarchen zijn overigens al dagen bezig hun bootjes naar sanctievrije oorden als de Maladiven en Moldavië aan het varen. Intussen heeft de bekendste oligarch, Roman Abramovitsj, bekendgemaakt dat hij zijn geliefde voetbalclub Chelsea gaat verkopen. Kleiner leed, maar wel van de rijkste Rus ter wereld op dit moment: TUI-commissaris en grootaandeelhouder Aleksej Mordasjov is zijn commissarisstoeltje kwijt bij de reisgigant.
2. Oekraïne-update voor ondernemers
- Apple-ceo Tim Cook in een mail aan zijn medewerkers: we verdubbelen je gift aan Oekraïne
- Kun je coden, code dan mee voor de goede zaak, aldus de oproep van #TechForUkraine
- VDL Nedcar legt zijn productie stil vanwege een tekort aan kabelbomen.
- Andere ondernemers in de metaalsector hebben flink last van de sancties tegen Rusland, zegt hun brancheclub
- Open Social zamelt in Enschede goederen in voor Oekraïne
- Wizz Air biedt Oekraïners gratis vliegtickets naar onder meer Eindhoven
- Startup community in Oekraïne roept op tot hulp
3. AI-baas Jim Stolze begint nieuw bedrijf
AI-expert Jim Stolze richt een nieuw bedrijf op: Keuringsdienst van Data. Daarmee richt hij zich op het kruispunt van machine learning, data en ethiek. Zijn AI-bouwer aigency heeft hij verkocht. Keuringsdienst van Data komt voort uit de ervaringen die Stolze opdeed met aigency, vertelt hij tegen Emerce: ‘De tijd van experimenteren met AI is voorbij.’ Met Keuringsdienst van Data boort hij een nieuwe markt aan van ‘forensische AI’. ‘Wij zijn de witte jas die organisaties binnenlaten om hun data te checken op ‘bias’ en hun algoritmen te stresstesten op aspecten als uitlegbaarheid, reproduceerbaarheid en eerlijkheid.’
4. Just Eat Takeaway maakt miljard verlies, vertrekt uit Noorwegen en Portugal
Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway heeft in 2021 1 miljard verlies gemaakt op een omzet van 3,2 miljard. Vanaf 1 april vertrekt de maaltijdbezorger van Jitse Groen uit Noorwegen en Portugal. De resultaten in die landen vielen tegen, meldde zijn bedrijf woensdag bij de jaarcijfers. Groen draaide in die landen jaarlijks 10 miljoen euro verlies terwijl er een verwaarloosbaar aantal bestellingen vandaan kwam.
5. Oliebaron Van Poecke investeert 5 miljard in Duitse gasterminal
Het zal niet bedoeld zijn als vinger naar Poetin, maar toch: de Nederlandse oliehandelaar Marcel van Poecke verdubbelt zijn investeringen in het Duitse Wilhelmshaven tot 5 miljard euro door een LNG-terminal voor vloeibaar aardgas te zetten naast een geplande waterstoffabriek. Dat meldt het FD. Van Poecke zou samen met het Amerikaanse Carlyle zelfs in tien stappen 25 miljard willen investeren. Van Poecke maakte zijn fortuin ooit met oliehandel Petroplus. Nu helpt hij dus de Duitsers minder afhankelijk te worden van Poetins gas.
6. Source.ag haalt 9 miljoen op voor slimme kassen
Rien Kamman en Ernst van Brugge hebben 9 miljoen euro opgehaald voor Source.ag, de startup waarmee ze AI inzetten om kassen slimmer te maken, zodat groente en fruit beter en efficiënter groeien. Het geld komt van vc’s als Acre Venture Partners en Astanor ventures, maar ook van grote kwekers Agrocare en Rainbow Growers. Het systeem van Source.ag geeft de tuinbouwer aanbevelingen op basis van de staat van zijn planten, het weer en historische data, maar let ook op de ontwikkeling van marktprijzen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: startup eist 900 miljoen $ van McDonald’s
Techstartup Kytch eist 900 miljoen dollar van McDonald’s omdat de hamburgergigant het bedrijfje de nek heeft omgedraaid. Terwijl Kytch toch een heel slim apparaatje had ontwikkeld, dat ingreep als de ijsmachines van McDonald’s een storing vertonen. Die McFlurry-automaten schijnen zó onbetrouwbaar te zijn, dat dat een businessmodel op zich opleverde. Maar dat hield op, toen McDonald’s zijn ondernemers ging verbieden die storingsmanager te installeren. Het resultaat: 1 op de 7 McFlurrymachines staat stil vanwege een storing, en de Golden Arches hebben een proces aan hun broek.
Wat we ook tegenkwamen:
- Webwinkel TOM moet saneren, 280 mensen eruit (ED)
- Ekoplaza fuseert in België met Färm (Retailtrends)
- Na kweekvlees nu ook kweekchocola, van California Cultured (Change.inc)
- Office Center failliet, 550 banen op de tocht (NU.nl)
- Vincent Karremans, oprichter Magnet.me maar nu wethouder in 010, in een heul strak campagnefilmpje: