1. Stripe beweegt zich richting de beurs
Betaaldienstverlener Stripe zou gesprekken voeren met zakenbanken om het bedrijf volgend jaar naar de beurs te brengen. De Adyen-concurrent werd in een laatste investeringsronde gewaardeerd op zo’n 95 miljard dollar, al zouden aandeelhouders inmiddels onderling stukken hebben verhandeld tegen een waardering van 152 miljard dollar. Stripe werd elf jaar geleden opgericht door broers John en Patrick Collison. Het bedrijf zou nog twijfelen tussen een direct listing, waarbij geen nieuwe aandelen worden uitgegeven en een ‘gewone’ beursgang.
2. Messagebird schrijft rode cijfers
Messagebird heeft in 2020 de omzet met 44 procent zien toenemen naar 276 miljoen euro. Onder de streep zwol het verlies van 6,5 miljoen euro in 2019 naar 25,3 miljoen in 2020. De rode cijfers worden veroorzaakt door toegenomen personeelslasten en ongunstige wisselkoersen, schrijft Quote. Het zakenblad meldt dat het bedrijf van Robert Vis eind 2020 nog 150 miljoen euro aan liquide middelen had. Met deze gelden werd onder meer videobelexpert 24sessions overgenomen. Ook werd het Amerikaanse Sparkpost voor bijna een half miljard euro overgenomen, maar voor die overname ging Messagebird wel langs bij aandeelhouders die 361 miljoen euro bijstorten en 250 miljoen euro aan leningen verstrekten.
3. Massale steun voor evenementenbranche met protestmars
Afgelopen weekend gingen tienduizenden mensen de straat op om de evenementensector een hart onder de riem te steken. Organisator Unmute Us stelde dat 150.000 betogers op de been waren, al houden gemeenten het ongeveer op de helft, meldt de NOS. De organisatie wil dat het kabinet een eerdere opening van de evenementenbranche onderzoekt. Besluiten zijn nog niet genomen door het kabinet dat op zondagmiddag bijeenkwam in het Catshuis. Op dit moment zijn er alleen uitzonderingen voor eendaagse festivals met maximaal 750 bezoekers en de Formule 1.
4. Apple moet betaalsysteem Epic Games toestaan, Epic Games toch in beroep
Een Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat Apple app-ontwikkelaars moet toestaan om hun klanten naar een eigen betaalsysteem te sturen. Epic Games, maker van het populaire spel Fortnite, sleepte de techgigant voor de rechter omdat het de 30 procent commissie die Apple vraagt voor verkopen van apps en abonnementen buitenproportioneel vindt. Daarom zond het gebruikers door naar een eigen betaalsysteem, wat tegen de regels van Apple is. De rechter oordeelde dat Epic Games een punt heeft, dus Apple moet appmakers binnen 90 dagen toestaan om gebruikers door te sturen naar hun eigen betaalsysteem. Hoogstwaarschijnlijk gaat Apple in beroep. Wie sowieso in beroep gaat is Epic Games. Het gamebedrijf verloor de zaak namelijk op andere fronten. Epic Games moet zeker 4 miljoen dollar betalen voor contractbreuk en ook werd geoordeeld dat Apple geen monopolist is zoals het gamebedrijf beweerde. Ook heeft de rechter Apple er niet toe gedwongen om Fortnite weer in de App Store op te nemen.
5. Google betaalde tijdelijk medewerkers te weinig
Google zou zeker twee jaar lang tienduizenden flexkrachten in het Verenigd Koninkrijk en enkele Europese en Aziatische landen te weinig hebben betaald. Dat ontdekte The Guardian. Volgens de krant wisten Google-bestuurders als sinds mei 2019 dat de techgigant niet voldeed aan bepaalde wetgeving die voorschrijft dat tijdelijk krachten hetzelfde betaald dienen te krijgen als voltijdskrachten die hetzelfde doen. Google besloot een looncorrectie zo lang mogelijk uit te stellen om te voorkomen dat de loonkosten van bepaalde afdeling te hoog zouden zijn. Het bedrijf erkent tegenover de Britse krant dat flexwerkers te weinig is betaald en stelt onderzoek te doen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Smiley-professor verkoopt 🙂 en 🙁
Professor computerwetenschappen Scott Fahlman bedacht in 1982 de emoticons 🙂 en :-(, waar bij de laatste moest staan voor ‘ik ben serieus’. Bijna veertig jaar na de uitvinding gaan de smileys onder de hamer in de vorm van een non-fungible token. De NFT wordt verkocht met een gesigneerd certificaat en twee essays van Fahlman. Veilinghuis Heritage Auctions legde het openingsbod op 1.000 dollar. Op moment van schrijven ligt het hoogste bod op 10.500 dollar. De veiling sluit op 23 september.
Wat we ook lazen:
- Nederland experimenteert met waterstofproductie op de Noordzee. (NOS)
- Er was dit weekend niet alleen steun voor de evenementenbranche, maar ook een massaal woonprotest (NRC Handelsblad)
- Delftse studenten bouwen de groenste camper ter wereld. (de Volkskrant)
- Biologische doodskistenbouwer Living Cocoon van Bob Hendrikx draait goed. Er zijn afgelopen jaar bijna 100 mensen begraven in zo’n kist en er is onlangs een fabriek geopend om te voldoen aan de vraag. (Nu.nl)
- De aanstaande aanpassing van coronamaatregelen is uitgelekt. Een coronatoegangsbewijs voor horeca, bioscoop of theater wordt verplicht. De anderhalve meter afstand vervalt. (Het Financieele Dagblad)