1. Robin Radar sluit deal met Boeing
Siete Hamminga heeft met zijn vogel- en drone-herkenner Robin Radar Systems een deal getekend met vliegtuigbouwer Boeing. Dat is de eerste klant in de VS, waar de Robin Radar met hulp van Boeing ook aast op (burgerlijke en militaire) luchthavens en beveiligingsbedrijven. De challenger uit Den Haag onderscheidt zich met een 3D-radar die drones kan onderscheiden van vogels. Dankzij slimme software kopen bedrijven voor 1 miljoen euro een systeem dat niet onderdoet voor veel duurdere militaire radarsystemen. Hamminga begon het bedrijf (80 medewerkers) zo’n 11 jaar geleden met een buy-out uit TNO.
2. Keen Ventures breidt fonds uit met Europese miljoenen
De Europese Investeringsfonds (EIF) steekt 30 miljoen euro in het tweede fonds van Keen Venture Partners, de durfinvesteerder Ben Verwaayen (ex-British Telecom), zijn zoon Robert en Alexander Ribbink (ex-TomTom). In totaal ligt er 120 miljoen euro klaar voor cloud computing-, machine learning-, en SaaS-bedrijven uit Nederland, Frankrijk en Duitsland. In rondes van 5 tot 10 miljoen euro. Tussen de geldschieters zitten ook oprichters van Just-Eat Takeaway, Adyen en TomTom. Het in Londen gevestigde Keen stapte tot nu toe in bij onder andere Crisp, EclecticIQ en Rescale. Voor zijn eerste fonds kreeg Keen in 2016 ook een injectie (van onbekende omvang) van het EIF.
3. Karma Kebab wil eigen horeca-imperium
Vega-startup Karma Kebab werkt dankzij een financieringsronde van 1 miljoen euro aan een eigen horecaconcept. Het bedrijf van Marcel van der Heijden, Pascal Labrie en Hidde Stolwijk opent begin volgend jaar een eerste locatie in Utrecht, waarna ‘spoedig’ meer locaties moeten volgen. Het Amsterdamse bedrijf meldt ook dat zijn plantaardige kebab inmiddels bij 150 restaurants op de menukaart staat. De op knolselderij gebaseerde snack wordt ook verspreid via groothandels, supermarkten, HelloFresb en bezorgers UberEats en Gorilla’s. De investering is afkomstig van Phase2.earth, een fonds van Boudewijn Poelmann, ex-bestuursvoorzitter van loterijbedrijf Novamedia.
4. Hybride werken blijvertje
De meeste ondernemers verwachten dat deels thuis en deels op kantoor werken een blijvertje is. Dat blijkt uit de periodieke Conjunctuurenquête Nederland van CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW. Bij mkb-bedrijven waar hybride een optie is, verwacht 60 procent dat die mengvorm onderdeel blijft van hun werkwijze. Bij grote bedrijven gaat bijna driekwart daarvan uit. Grote bedrijven stimuleren hybride werken gemiddeld ook meer dan binnen het mkb. Bij 28 procent van de ondervraagde ondernemers – zoals in de horeca, logistiek en bouw – is thuiswerken geen optie.
5. Duitse ‘Bunq’ N26 zet half miljoen Amerikanen in de kou
Challengerbank N26 wil na twee jaar alweer weg uit de VS, en offert daar vrijwillig 500.000 Amerikaanse klanten voor op. Die gebruikers kunnen al vanaf 11 januari niet meer bij de Duitse fintech terecht. De dienst van Valentin Stalf en Maximilian Tayenthal wil zich concentreren op Europa. Afgelopen jaar trok N26 zich al – ten koste van 250.000 klanten – terug uit Groot-Brittannië. In Duitsland bepaalde toezichthouder BaFin, die eerder steken liet vallen rondom Wirecard, vorige maand dat N26 vanwege haperende controles niet sneller mag groeien dan 70.000 nieuwe klanten per maand. Een bijbehorende boete van 4,25 miljoen euro valt in het niet bij de 900 miljoen euro groeikapitaal die de bank een paar weken geleden ophaalde.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: broodtrommels Mepal voer voor private equity
Producent van iconische broodtrommels en drinkflessen Mepal, komt voor een onbekend bedrag in handen van de 3i, een Britse investeerder die in Nederland ook bekend is als aandeelhouder van Action en Basic-Fit. De directie van Mepal had tot nu toe alle aandelen in eigen handen. Het bedrijf uit Lochem heeft Europese groeiplannen en wil ook als online verkoper inspringen op de vraag naar duurzame producten. Mepal positioneert zijn bewaarproducten als alternatief voor wegwerpverpakkingen en als hulpmiddel tegen voedselverspilling. De meeste producten zijn recyclebaar en te repareren met los na te bestellen onderdelen.
Wat we ook lazen:
- Woningbouwer BAM neemt (langzaam) afscheid van beton en staal (AD)
- De horeca is voorlopig nog lang niet uit de financiële zorgen (Telegraaf)
- Aanklagers in de VS onderzoeken in hoeverre Instagram verantwoordelijk is voor mentale schade bij jongeren (New York Times)
- De Indiase fintech Paytm maakt een slechte start op de beurs (Quartz)
- Nederlanders zijn Europees kampioen sparen (Telegraaf)