1. Ruzie om patenten tussen Plant-e en Spaanse concurrent
De Nederlandse startup Plant-e beticht de Spaanse concurrent Bioo van kopiegedrag, schrijft Trouw. Beide bedrijven wekken elektriciteit op met planten. Plant-e doet dat sinds 2007 via bacteriën bij de wortels, het in 2015 opgerichte Bioo gebruikt de grond rondom de planten zelf.
Volgens directeur Marjolein Helder (foto boven) van Plant-e lijkt de technologie van de Spanjaarden te veel op die van haar bedrijf. Omdat Plant-e octrooien bezit, is de startup naar de Europese patentrechter gestapt. Helder wil zo afdwingen dat Bioo een licentieovereenkomst afsluit voor het gebruik van de technologie. De directeur van Bioo ontkent alle beschuldigingen en zegt zelf vier Spaanse patenten in bezit te hebben.
2. Just Eat Takeaway blijft met Grubhub zitten
Al meer dan een jaar staat Grubhub in de etalage, maar Just Eat Takeaway heeft nog steeds geen koper gevonden voor zijn kwakkelende Amerikaanse dochter. Ceo Jitse Groen wijt dat aan de lastige marktomstandigheden, zei hij woensdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Investeerders in de techsector strooien niet meer met geld, al helemaal niet voor een verlieslatend bedrijf.
Volgens portfoliomanager Pieter Zandee van hedgefonds Antaurus speelt nog iets anders mee, zegt hij tegen De Telegraaf. In de VS geldt een plafond voor het bedrag dat Grubhub aan restaurants mag vragen. Daardoor loopt het bedrijf jaarlijks zo’n 100 miljoen dollar mis. Maar er komt mogelijk een wetsvoorstel aan om die limiet af te schaffen. Voor Just Eat Takeaway is het slimmer om te wachten met de verkoop tot de nieuwe wet is aangenomen. Dan is Grubhub in een klap meer waard.
3. Robin Schuil scoort miljoenen voor Griekse Marktplaats
De Griekse online marktplaats Vendora van oprichter Robin Schuil tankt meerdere miljoenen bij bestaande investeerders. Het Nederlandse investeringscollectief No Such Ventures leidde de ronde, met Bucephalus en Great Stuff Ventures op de bagagedrager. Het exacte bedrag is niet bekendgemaakt. Volgens Quote gaat het om 4 miljoen euro.
Schuil is ex-cto en de eerste medewerker van Marktplaats.nl. Hij kwam per toeval in Athene terecht en zag dat er geen goed Grieks platform was voor tweedehands spullen. Hij richtte in 2017 Vendora op, dat naar eigen zeggen inmiddels het grootste verkoopplatform is in Griekenland. Het verse kapitaal wil Schuil gebruiken om de marktpositie te verstevigen.
Lees ook: Hoe een van de grondleggers van Marktplaats.nl in Griekenland miljoenen ophaalt
4. Sendcloud mikt op beursgang in 2025
Verzendsoftwarebedrijf Sendcloud kijkt weer vooruit. De scaleup van Rob van den Heuvel, Bas Smeulders en Sabi Tolou werd vorig jaar geraakt door de economische neerval. Het bedrijf moest in de kosten snijden en liet 10 procent van de Europese medewerkers gaan. Inmiddels schijnt de zon weer in Eindhoven. Deze maand nam Sendcloud het bedrijf Tracey over, dat informatie uit verzenddata haalt.
Volgens medeoprichter Tolou zijn er volop groeiplannen. In Europa, maar de blik is ook gericht op de VS. ‘Daarvoor hebben we twee opties: het zelf doen of een belang nemen in een Amerikaans bedrijf’, zegt hij tegen De Ondernemer. De ultieme droom? Dat is een beursgang, mogelijk in 2025. ‘Ik zie dat als onderdeel van mijn leercurve. Het waarborgt ook de onafhankelijkheid van het bedrijf.’
Bekijk ook: Sabi Tolou (Sendcloud): ‘Haal altijd meer geld op dan je denkt nodig te hebben’
5. Moqod overgenomen door Opinov8
Softwareontwikkelaar Moqod uit Almere is overgenomen door het Londense Opinov8. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. Moqod is opgericht door de Oekraïner Slava Todavchich. Het bedrijf ontwikkelt software voor andere bedrijven en deed onder meer opdrachten voor Uber, McDonald’s, Swisscom en Whoppah. Todavchich was vorig jaar genomineerd voor de Computable Awards in de categorie CxO.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Opensource-startups zoeken heil buiten Europa
Startups die opensourcesoftware ontwikkelen zijn er ook in Europa genoeg. Maar wie door wil groeien, moet in de VS zijn. Dat signaleert Sifted dat met oprichters van opensourcebedrijven sprak. Investeerders in Europa snappen het businessmodel vaak niet, zeggen founders. Ze vragen zich af hoe je geld kunt verdien met gratis software. Dit ondanks succesverhalen als het Nederlandse GitLab. In de States is er meer begrip en financiering.
Lees ook: Sytse ‘Sid’ Sijbrandij (GitLab) had eerst weinig op met investeerders
Wat we ook lazen:
- De kans dat vrouwen hun baan kwijtraken door AI is volgens onderzoekers van McKinsey een stuk groter dan bij mannen. (Bloomberg)
- Werken vanuit het buitenland? Dit zijn de populairste bestemmingen voor digital nomads. (Flatio)
- Dating-app Bumble lanceert een aparte app om nieuwe vrienden te vinden. (Techcrunch)
- Google Street View is na 12 jaar weer beschikbaar in privacyminnend Duitsland. (Tweakers)
- De voorraad van de failliete winkelketen Score is verkocht aan ‘bedrijvendokter’ Martijn Rozenboom (FD)