1. Nederlandse startups raken achterop
Nederlandse startups lopen steeds meer achter op hun concurrenten in Europa, de VS en Azië. Daarvoor waarschuwt Techleap in zijn State of Dutch Tech-rapport, dat een thermometer zet in het ecosysteem. De Dutchies halen gemiddeld veel minder kapitaal op (vier keer minder dan Zweedse concurrenten bijvoorbeeld) en ook de schaarste aan techtalent is hier groter dan elders.
Boegbeeld Constantijn van Oranje: ‘Wetend dat de oplossingen voor de maatschappelijke transities steeds meer van dit type ondernemers komen, is dit iets om ons zorgen over te maken.’ Daarom moet er volgens Techleap meer aandacht komen voor deeptech, voor diversiteit van founders en leiders en er moet – natuurlijk – meer geld en talent naar startups en scaleups.
2. Nieuwe eigenaar Pieter Pot vraagt offer schuldeisers
Verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot verkeert in financiële problemen. De startup is overgenomen door Jordan Koppelle en Dominique Rommers, blijkt uit een brief aan de leveranciers, waaruit RetailTrends citeert. Als schuldeisers niet een deel van hun schulden kwijtschelden, gaat het bedrijf alsnog failliet.
Koppelle en Rommers zijn eigenaren van de Delicatessenfabriek, dat delicatessen maakt maar ook de glazen potten en flessen van Pieter Pot reinigt. Zij hebben oprichters Jouri Schoemaker en Martijn Bijmolt uitgekocht, en ook investeerders als Shift Invest, InnovationQuarter en ETF Partners. Er is tot nu toe meer dan 12 miljoen geïnvesteerd in Pieter Pot.
Lees ook: 4 uitdagingen die Pieter Pot kan aanpakken met 9 miljoen
3. VDL Nedcar wil Duitse EV’s produceren
Niet Lightyear, maar de Duitse startup ElectricBrands kan het eerste EV-merk worden dat VDL Nedcar in elkaar sleutelt. Daarover heeft het bedrijf uit Born een intentieverklaring ondertekend, meldt het FD. VDL Nedcar is hard op zoek naar een opvolger voor de BMW’s en MINI’s die het nu nog assembleert. Gesprekken met de Amerikanen van Rivian en Canoo over productie in Limburg ketsten af.
ElectricBrands wil zijn stadsauto Evetta eventueel door Nedcar laten maken, en zijn autobus XBus. De assemblage moet ergens in Q2 van 2024 moeten beginnen, maar de aantallen lijken beperkt: de Duitsers claimen 17.000 orders.
4. Sywert houdt telefoons en harddisks achter voor justitie
Mondkapjeszwendelaar Sywert van Lienden en zijn compagnon Bernd Damme weigeren harde schijven en mobiele telefoons aan justitie te overhandigen. Kort voor hun arrestatie probeerden ze die in veiligheid te stellen, blijkt uit een vonnis dat NRC heeft ingezien.
Daarin wordt geciteerd uit een getapt telefoongesprek: ‘Dus als je het hebt over computers, mobieltjes, schijven, get your shit in order. Wij gaan zelf laptops, telefoons, schijven even wegbrengen bij [hun advocaat].’ Om inzage in hun gegevens alsnog te voorkomen, is de advocaat van Van Lienden nu naar de Hoge Raad gestapt.
Luister ook naar Studio Scaleup: Sywert was van begin af aan uit op snelle winst
5. Nanny Nina gaat internationaal als Nina.care
Jasmijn en Lyla Kok veranderen de naam van hun oppasplatform Nanny Nina in Nina.care. Tegelijk met de naamsverandering introduceren ze extra features als dynamic pricing en extra screening en assessments voor de au pairs en oppassen die via hun platform worden geboekt.
In Q2 worden de services van Nina.care ook in Engeland aangeboden, in Q3 volgt Duitsland. Het groeigeld komt van ‘Dragon’ en avocadokoningin Shawn Harris, maar er loopt ook een crowdfunding om de expansie te financieren. Die sluit op donderdagavond. De teller staat inmiddels op 1,9 miljoen euro.
Lees ook het Challenger50-profiel van Jasmijn en Lyla Kok: ‘We groeien zo hard dat we steeds opnieuw het kantoor moeten indelen’
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: female-founded startups scoren meer geld
Bedrijven met ten minste één vrouwelijke oprichter hebben in 2022 ongeveer 300 miljoen euro opgehaald, ofwel meer dan 10 procent van het totaal van 2,6 miljard euro. Dat haalt Golden Egg Check uit een nadere analyse van de al eerder gerapporteerde fundingcijfers. Een jaar eerder waren de female-founded startups goed voor 7 procent van al het kapitaal – het bedrag was toen met 400 miljoen wel een stuk groter.
Zo’n 32 procent van de bedrijven die financiering ophaalden heeft ten minste een vrouw op c-level. Dit was nog maar 21 procent in 2021. Samen haalden de female-founded en female-led startups ongeveer 40 procent van alle funding op, tegenover 25 procent in 2021.
Wat we ook lazen:
- Upfront ligt met zes eerlijke en gezonde snacks in de Albert Heijn (De Ondernemer)
- De circulaire kinderfietsjes van BikeFlip komen naar Amsterdam (BikeFlip)
- Apple gebruikte Spotify-audioboeken om synthetische stemmen te trainen (Wired
- Bij Bol.com liep de omzet in 2022 met 1,9 procent terug: minder dan de markt (Emerce)
- George Banken verkoopt Detron aan investeerder Avedon (Computable)