1. Elon Musk haalt met Neuralink 205 miljoen op
De neurologische start-up Neuralink, een bedrijf van Elon Musk, heeft 205 miljoen dollar opgehaald bij investeerders. De ronde werd geleid door Vy Capital uit Dubai en Google Ventures is een van de andere investeerders. Neuralink ontwikkelt draadloze computerchips die in het brein geïmplanteerd kunnen worden. Het bedrijf hoopt daarmee mensen met hersenaandoeningen zoals Alzheimer te kunnen helpen. Om te laten zien wat er kan deelde Neuralink in april een video van een aap met een breinimplantaat die het spelletje Pong bestuurt met zijn hersenen.
Lees ook: Gadgets laten je brein versmelten met computers: cool of griezelig?
2. ‘Grote investeerders steken vaker geld in cryptobedrijven’
De waarde van cryptobedrijven neemt snel toe nu grotere investeerders ook geld steken in deze partijen. Dat stelt crypto-expert Henri Arslanian van PwC tegenover Bloomberg. Kleine investeerders worden nu verdrongen door pensioenfondsen en private-equitypartijen. De crypto-analist stelt dat er in de afgelopen twee à drie maanden ongeveer 3 miljard dollar is uitgegeven aan fusies en overnames in de cryptosector. Dat zou gelijk staan aan het volledige investeringsbedrag in 2020.
3. Amerikaanse beurs houdt Chinese bedrijven buiten de deur
Chinese bedrijven kunnen tijdelijk geen notering verkrijgen aan de Amerikaanse beurs. Toezichthouder SEC wil eerst onderzoeken hoe ze beleggers moet informeren over de mogelijkheid dat de Chinese overheid maatregelen neemt tegen de ondernemingen. Taxi-app Didi werd hard aangepakt na de beursgang in de Verenigde Staten. App stores werden gedwongen om de Chinese taxi-app uit de winkel te halen. Didi zou op illegale wijze klantgegevens verzamelen, stelden de Chinese autoriteiten.
4. Amazon krijgt recordboete van 746 miljoen
Amazon heeft de twijfelachtige eer om de grootste Europese privacyboete ooit te hebben ontvangen. Op de prent die wordt verstuurd door de Luxemburgse privacywaakhond CNPD prijkt een som van 746 miljoen euro. Het bedrijf van Jeff Bezos zou de regels omtrent het verzamelen en gebruiken van klantgegevens hebben geschonden. Wat de beschuldigingen precies zijn is onduidelijk, zowel de toezichthouder als Amazon houdt de lippen op elkaar. Wel heeft het techbedrijf aangekondigd in beroep te gaan. ‘”Wij zijn van mening dat het besluit van de CNPD ongegrond is en zijn van plan ons krachtig te verdedigen in deze kwestie.”
5. Zwaar verlies voor mobiele bank Monzo
De digitale bank Monzo heeft over zijn gebroken boekjaar een verlies voor belastingen van 115 miljoen pond gedraaid. De omzet steeg wel met 18 procent naar 66 miljoen pond. De Britse bank zegt op koers te liggen voor winstgevendheid in 2022. Ondanks dit hoopgevende vooruitzicht geeft de accountant een ‘going concern’ af. Er zou ‘materiële onzekerheid’ zijn over het voortbestaan van het bedrijf. Monzo laat verder weten dat de Britse toezichthouder FCA ook onderzoek doet naar de wijze waarop de bank crimineel geld buiten de deur probeert te houden.
Lees ook: 4 Europese challengers die de grootste mobiele bank willen worden
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Coronatester doet het na pandemie in soa’s
Als de vereende krachten ertoe leiden dat corona onder controle komt moeten coronatestbedrijven een nieuwe verdienmodel zoeken. De oprichter van spoedtest.nl Rasmus Emmelkamp weet al welke pivot zijn bedrijf gaat maken. De horeca-ondernemer begon met het bedrijf nadat een kok dagenlang niet bij de GGD terechtkon. Inmiddels voert het bedrijf 25.000 testen per dag uit en tikt de omzet dagelijks (!) 1 miljoen euro aan. Als dit wegvalt heeft Emmelkamp een alternatief achter de hand. ‘We zien een hele grote markt voor testen op soa’s. De GGD maakt daar momenteel geen prioriteit van en wij willen in dat gat duiken, want commerciële bedrijven mogen dat soort tests aanbieden.’
Wat we ook lazen en luisterden:
- Ondanks dat corona een stevige impact had op de arbeidsmarkt is er nu een personeelstekort. Hoe kan dat? (De Volkskrant)
- De vermogensongelijkheid in Nederland neemt toe. NRC bespreekt in een podcastserie de grootste ongelijkmakers. (NRC Handelsblad)
- Werkplekkenplatform Yourdesq wil 1 miljoen euro ophalen bij investeerders. (Quote)
- Zin in een stukje irritainment? LinkedIn Loonatics verzamelt de meest huiveringwekkende clichéposts op het carriéreplatform. (Instagram)
- De omslag naar duurzame energiebronnen in het Westen leunt zwaar op Chinese kolenindustrie die de zonnepanelen maakt. (The Wall Street Journal)
- Picnic-baas Michiel Muller zag zijn bedrijf groeien in de coronacrisis, Hermitage-directeur Annabelle Birnie moest haar museum regelmatig sluiten. Een tweegesprek, onder meer over de solidariteitsheffing. (Het Financieele Dagblad)