1. CodeSandbox tikt 12,7 miljoen dollar binnen
Startup van het Jaar CodeSandbox heeft 12,7 miljoen dollar gescoord om zijn businessmodel op te schalen en teams online te laten programmeren. De codeerdienst van Ives van Hoorn (23) en Bas Buursma (23) krijgt het geld van de Zweedse investeerder EQT, met gezelschap van de investeerders die vorig jaar al 2,4 miljoen dollar staken in het Amsterdamse bedrijf. Via CodeSandbox maakten ontwikkelaars wereldwijd tot nu toe tien miljoen projecten aan voor websites en apps. Dankzij die populariteit kan begin volgend jaar een nieuwe, betaalde dienst worden uitgerold waarmee ontwikkelaars samen met designers en marketeers online aan projecten kunnen werken.
Lees meer: CodeSandbox scoort 12,7 miljoen om teams online te laten programmeren
2. Corona-update
- (Te) veel thuiswerken kost Nederland 1,5 miljard euro per jaar, stelt PwC, vanwege minder betrokkenheid, samenwerking en minder innovatie en hoger ziekteverzuim.
- De redding van de horeca moet komen van innovatie en schaalvergroting.
- De meeste winkels van Primera weigeren het complotblad Gezond Verstand, dat het coronavirus ‘een kunstmatige pandemie’ noemt.
- Amazon schat de kosten van de coronapandemie tot nu toe op 7,5 miljard dollar.
- In Zuid-Italië is de helft van de (kleine) ondernemers bang om failliet te gaan bij een nieuwe lockdown.
- Voor de luchtvaartsector wordt 2021 een nog beroerder jaar, denkt Alexandre de Juniac, voorzitter van de internationale luchtvaartorganisatie IATA.
- Ook feestwinkels beleven droevige dagen.
3. Minder geld naar vrouwelijke startups
Ondanks de inspanningen van investeerderscollectief Fundright ging er dit jaar tot nu toe minder groeigeld naar vrouwelijke ondernemers van vorig jaar, blijkt uit door Fundright opgevraagde cijfers van Techleap.nl. Investeerders staken minder dan 1 procent van hun kapitaal in door vrouwen geleide startups. Lichtpuntje is dat 13 procent van al het geld naar startups ging met zowel mannen als vrouwen aan het roer. De slechte resultaten zijn deels te wijten aan de coronapanemie, zegt Techleap-boegbeeld Constantijn tegen Sprout. ‘Zeker in de eerste helft van het jaar was het alle hens aan dek. Er is veel geld gegaan naar het overeind houden van bedrijven en er was daardoor minder aandacht voor zaken als inclusiviteit en diversiteit.’
Lees verder: Minder groeigeld naar vrouwelijke ondernemers, ondanks goede voornemens investeerders
4. Seed-kapitaal voor digitale cateraar BestelBewuster
Een cateringdienst beginnen in coronatijd? Niek Storm en Bruce Westeneng doen het met BestelBewuster, een softwaredienst waarmee ze voedselverspilling willen indammen door de inkoop en planning van eten efficiënter te maken. Gebruikers worden aangespoord om een ‘gezonde en duurzame keuze’ te maken. De Rabobank steek 150.000 euro in de startup, in de vorm van een achtergestelde lening. Dat geld is afkomstig uit een potje waarmee de bank wil bijdragen aan duurzaamheid en digitalisering binnen onder andere food- en agrisector. Als coronahack kansoftware ook gebruikt worden door thuiswerkers die een lunchafspraak willen plannen met hun team.
5. Startup-oprichter betaalt 1,7 miljard voor basketbalteam
Ryan Smith, de oprichter van enquêteprogramma Qualtrics, betaalt 1,7 miljard dollar om basketbalteam Utah Jazz in te lijven. De 42-jarige Smith schaart zich daarmee in een fameus rijtje NBA-opkopers, somt het FD op. In 2018 legde Microsoft-miljardair Steve Ballmer nog twee miljard dollar neer voor de Los Angeles Clippers. Oprichter van investeringsmaatschappij Apollo Global Management Tony Ressler mocht zich in 2015 voor zo’n 800 miljoen dollar eigenaar noemen van de Atlanta Hawks. Tom Gores, de oprichter van durfinvesteerder Platinum Equity (eigenaar van Landal Greenparks) kocht de Detroit Pistons in 2010 voor 400 miljoen dollar.
6. En dan dit: Amazon-weegschaal bestelt zelf nieuwe voorraad
Amazon wil de voorraadkamer van bedrijven veroveren met een weegschaal met wifi die weet wanneer een product bijna op is, en die zelf een nieuwe voorraad plakband of papier bestelt. De Dash Smart Shelf (twintig dollar) houdt met een paar AAA-batterijen twee jaar lang de voorraad koffie of pennen in de smiezen. Ook particulieren kunnen de geldverslindende slimme weegschaal bestellen om bijvoorbeeld hun wc-papier of kattenvoer automatisch bij te vullen. De wifi-weegschaal kan zelfstandig enkele duizenden producten bestellen, waarbij de precieze hoeveelheid per bestelling van tevoren kan worden ingesteld. Amazon heeft al een automatische bevoorradingsdienst voor IoT-apparaten zoals printers en wasmachines.
Wat we ook lazen:
- Bij de Spaanse statup Typeform krijgen medewerkers iedere maand virtuele munten om als bedankje weg te geven aan collega’s. (Sifted)
- Een Amerikaanse startup komt met een ‘waterkoeler’ voor Slack, om sociale interactie te bevorderen. (TechCrunch)
- Consultant &samhoud laat collega’s ‘thuiswerken’ in een vakantiehuisje middenin de natuur. (AD)
- Nederlandse Kansspelautoriteit heeft de maker van FIFA-games, Electronic Arts, een dwangsom opgelgd vanwege gokelementen en loot boxes.
- Er zijn nog veel vragen over waar de 20 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds aan moet worden besteed. (NOS)
Tot zover de Sprout-update van vrijdag 30 oktober. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.