1. Mark Vletter wil met 48percent.org iedereen aan internet helpen
Mark Vletter zet met zijn bedrijven Voys en Devhouse Spindle een stichting op om de 48% van de wereld die nog geen toegang heeft tot internet, daaraan te helpen. Terwijl Google en Facebook met balonnen en drones in de weer zijn om iedereen internet te geven, ontbreekt volgens Vletter de stroom om die netwerken ook echt werkend te krijgen. Zijn stichting, 48percent.org, ziet als sleutel de stroomverschaffing, en neemt als eerste stap een nogal opmerkelijke: de aanschaf van een Lightyear One, de Nederlandse zonne-auto die zijn eigen stroom opwekt. Het is niet de bedoeling dat Afrika gaat rondscheuren in de Tesla-opvolger, maar de technologie erachter is volgens Vletter geschikt om zijn droom te verwezenlijken. “Het team dat de auto ontwikkelde heeft toegang tot de netwerken die deze technologie schaalbaar kunnen maken, en werken, net als ons, purpose-gedreven.’ Oh ja: 48percent.org zoekt nog een projectleider.
2. Apple maakt naheffing van 13 miljard over aan Ierland
Apple en Ierland zijn het eens over de naheffing plus boete die de iPhonefabrikant moet afdragen aan de Ierse fiscus. Het gaat om een whopping 13 miljard euro aan boete wegens het ontwijken van belastingen via het Europese hoofdkantoor in Dublin. Het concern had in Ierland nauwelijks belasting betaald en volgens de Europese Commissie had Ierland die constructie nooit mogen toestaan. De belastingafspraak is daarmee onrechtmatig, waarmee de ontwijking toch echt ontduiking is geworden. De Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe meldde tegen Reuters dat de iPhone-producent het bedrag in het eerste kwartaal van 2018 gaat terugbetalen. Apple gaat in hoger beroep, net als de Ierse regering. De te innen miljarden komen daarom eerst op een aparte rekening te staan in afwachting van de uitkomst van de juridische procedure.
3. Bundles wil na wasabonnement ook abbo’s op koffie, koelkast, fiets en meubels
Marcel Peters breidt het aanbod van zijn abonnementsdienst Bundles uit. Met zes ton van informals, onder wie duurzame onderneemster Anne-Marie Rakhorst, wil hij zijn circulaire bedrijfsmodel uitbreiden tot een internetplatform waar fabrikanten zelf hun spullen in abonnementsvorm kunnen aanbieden. Daarbij denkt de Rockstart-startup aan koelkasten, verwarming, fietsen, bedden en zitmeubels. Tot nu toe verhuurde Bundles Miele-wasmachines per wasbeurt of tegen een maandtarief. Naast wasmachines bood Bundles al wasdrogers en vaatwassers aan, en in oktober stapte het met duurzaam koffiemerk Moyee in koffie, af te rekenen per kopje. Het platform voor circulaire abonnementen telt inmiddels meer dan duizend gebruikers. Het afgelopen jaar is Bundles naar eigen zeggen met ruim 250 procent gegroeid.
4. HTC neemt belang in Eindhovense VR-gamemaker
Samsung en Oculus waren al fan, maar nu krijgt het Eindhovense Pillow’s Willow VR Studios kapitaal van HTC. De Taiwanese multinational HTC neemt een minderheidsbelang in de Brabogamers, in ruil voor een onbekend bedrag. Dat moet voldoende zijn voor de virtual reality-startup om het komende jaar te verdubbelen van 14 naar 28 medewerkers. Daarnaast wordt het geld gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe virtual reality-games voor de VR-brillen van HTC. “In april verschijnt ReefQuest. We hopen dat HTC de demo in januari op de CES in Las Vegas gaat tonen”, zegt Andy Lürling, directeur van Pillow’s Willow. HTC wil de games van Pillow’s Willow op de Chinese markt brengen. “Dit is zeer aantrekkelijk omdat dit de grootste vr-markt is. We gaan er binnenkort een kantoor openen.”
5. Vergeet bitcoin, de IOTA wordt het helemaal
Geen bitcoinnieuws vandaag. Of wacht: de waarde van de IOTA is geëxplodeerd, nu giganten als Microsoft, Samsung en Volkswagen de relatief onbekende cryptocurrency lijken te omarmen. De IOTA wordt uitgegeven door een Duitse stichting en heeft niet de blockchain, maar het zogeheten (en deels vergelijkbare) Tangle als ruggengraat. Groot verschil met de blockchain: transacties in de Duitse virtuele munt worden gratis verwerkt doordat wie een transactie wil maken, eerst twee andere transacties moet valideren. Op die manier verwerkt men elkaars transacties. Bij bitcoin en de rest vragen de bekende miners een vergoeding per transactie. Tangle wordt nu ingezet voor een platform waar bedrijven Internet of Things-data kunnen verhandelen. De aandacht van de grote jongens voor deze marktplaats joeg de IOTA-koers met 70 procent de hoogte in, waarmee het ineens de vijfde cryptomunt is in totale waarde.
6. En dan dit: André Rieu ontkomt aan boete wegens kinderarbeid
André Rieu hoeft geen boete te betalen wegens het gebruik van kinderarbeid, heeft de rechtbank in Roermond besloten. De Inspectie SZW legde zijn muziekbusiness 116.550 euro boete op omdat hij minderjarige panfluitertjes liet optreden na 23.00 uur en dat is verboten. De Roemeense kids floten tijdens concerten in de zomer van 2015 op het Vrijthof in Maastricht en maakten onderdeel uit van het gezelschap van Rieu’s partner in crime Gheorghe Zamfir. André vocht de boete aan, omdat niet hij, maar de wereldberoemde panfluitvirtuoos Zamfir als werkgever verantwoordelijk zou zijn voor de kinderen. De rechtbank achtte onvoldoende bewezen dat Rieu feitelijk werkgever was, en haalde een streep door de boete.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van dinsdag 5 december. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:
✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum