1. Investeringen in Nederlandse techbedrijven fors gekelderd
Investeringen in Nederlandse techbedrijven daalden vorig jaar met ongeveer de helft naar 2,7 miljard euro. Dat becijferen CB Insights en Dealroom. Er waren minder grote deals, maar meer investeringen in vroegefasebedrijven.
Grote deals waren er in het vierde kwartaal voor hotelsoftwaremaker Mews (174 miljoen euro), onlinesupermarkt Crisp (75 miljoen) en e-commercereusje Dwarfs (30 miljoen). In 2021 waren er enkel bijzonder grote deals met Mollie (665 miljoen euro) en Picnic (600 miljoen euro). Afgelopen jaar was Perpetual Next met 320 miljoen euro de grootste geldophaler. Bedrijven in de hele vroege fase ontvingen in totaal 300 miljoen dollar tegen 250 miljoen dollar een jaar eerder.
Lees ook: Champagne! Dit waren de 13 grootste investeringen van 2022
2. Mondkapjesbedrijf moet 43 miljoen terugstorten
Zorgbedrijf O2 Health moet de Nederlandse staat 43 miljoen euro terugbetalen. Dat is het oordeel van de rechtbank. Het bedrijf, normaliter gespecialiseerd in apparatuur voor luchtkwaliteit, sloot in maart 2020 een deal voor de levering van 18 miljoen mondkapjes. Met deze deal was een bedrag van 56 miljoen euro gemoeid, waarvan 45 miljoen euro in een klap is betaald.
Uiteindelijk bleken de mondkapjes niet aan de kwaliteitsnormen te voldoen. De overheid besloot de overeenkomst te ontbinden en vroeg 43 van de 45 miljoen euro terug. De rechter vindt die eis redelijk, zo meldt AD.
3. ‘Aantal faillissementen gaat toenemen’
Het afgelopen jaar kende volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek een historische laag aantal faillissementen. In 2022 gingen er, volgens voorlopige cijfers, 2.144 bedrijven op de fles. Sinds het begin van de metingen in 1981 was alleen in 2021 het aantal faillissementen nog lager. Toen waren er 1.818 gevallen van een bankroet.
Econoom Edin Mujagic stelt een kentering te zien en verwacht een stijging van het aantal faillissementen. Hij wijst erop dat er een periode van lage groei aanbreekt. Bovendien moeten veel bedrijven sinds enkele maanden genoten coronasteun terugbetalen.
4. FTX heeft 5 miljard teruggevonden
Ga terug naar de plek waar je voor het laatst… Afijn, de failliete cryptobeurs FTX heeft circa 5 miljard dollar aan cash, cryptovaluta en andere waardepapieren boven water gekregen. Dat meldt een advocaat van FTX. Daarnaast zou het bedrijf nog allerhande beleggingen van de hand willen doen die gezamenlijk een boekwaarde van 4,6 miljard dollar zouden hebben.
5. Goodyear maakt autoband van sojaolie en rijst
Sojaolie en rijst is een combinatie die je misschien verwacht aan te treffen in een kookboek van Vanja van der Leeden. Maar bandenproducent Goodyear weet er gewoon een autoband van te kneden. Toegegeven er komt ook rubber en zwartsel aan te pas. Desalniettemin bestaat de band volgens Goodyear uit 90 procent duurzame materialen.
De fabrikant streeft ernaar om in 2030 een 100 procent duurzame band te hebben. Deze band is nog niet gereed voor de markt. De bandengigant hoopt dit jaar wel een band op de markt te brengen die voor 70 procent uit ‘duurzame materialen’ bestaat.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: ‘Twitter wil gebruikersnamen veilen’
Twitter-eigenaar Elon Musk vindt dat het socialemediabedrijf dringend geld nodig heeft. Daarom zouden gewilde gebruikersnamen geveild moeten worden. Het project wordt sinds december intern besproken, meldt The New York Times. Onduidelijk is of het doorgang zal vinden. Door het opruimen van niet-actieve accounts zouden er circa 1,5 miljard namen vrijkomen. Onduidelijk is hoeveel Twitter denkt met de actie op te halen.
Wat we ook lazen:
- Je moet je in gekke bochten wringen om personeel te vinden. Waterschap Aa en Maas is bereid een deel van je studieschuld te betalen. (RTL)
- De Europese Unie ramt tientallen miljarden in de chipindustrie. ‘Dit is het jaar van de waarheid.’ (Het Financieele Dagblad)
- Ojee, ChatGPT zou in 2026 zomaar uitgeleerd kunnen zijn. (New Scientist)