1. Investeerders slachtoffer van liegend Trustify
Topman Daniel Boice van Trustify is deze week opgepakt door de FBI. Het bedrijf dat klanten aan privédetectives koppelde haalde 18,5 miljoen op bij investeerders, maar zou jarenlang omzet- en klantencijfers hebben verzonnen. Boice zou het opgehaalde geld deels hebben aangewend voor privé-uitgaven, waaronder het charteren van een privéjet. De Nederlandse investeerder Jeroen Bertrams stak ook een klein bedrag in het bedrijf. Eerder noemde hij deze investering tegenover Sprout zijn grootste faalmoment.
2. De Giro-klanten liepen te veel risico
Particuliere beleggers bij broker DeGiro liepen jarenlang meer risico dan hun werd medegedeeld. Dat stelt waakhond AFM die het bedrijf al een boete van 300.00 euro oplegde. Particuliere beleggers liepen het gevaar om voor de risico’s van beleggingsfonds HiQ Invest op te draaien. DeGiro zou voor HiQ niet dezelfde risiconormen hebben gehanteerd als bij particuliere klanten. Ook ontving HiQ Invest een miljoenenlening zonder onderpand. Door de gebruikte constructies zouden particuliere klanten bij het omvallen van DeGiro of HiQ de rekening hebben moeten oppakken, schrijft Het Financieele Dagblad. Beleggersclub VEB wil een vergoeding voor klanten die teveel risico hebben gelopen.
3. Kodak stapt in de medicijnen
Kodak wordt vaak aangehaald als bedrijf dat te laat reageerde op veranderende marktomstandigheden, maar de fotorolletjesmaker maakt een stevige pivot. Volgens The Wall Street Journal wordt het bedrijf medicijnmaker. Eastman Kodak, zoals het bedrijf voluit heet, heeft een staatslening van 765 miljoen binnengesleept. Hiermee moet de lokale productie van ingrediënten voor medicijnen worden opgestart om de Verenigde Staten minder afhankelijk te maken van buitenlandse bronnen. De lening moet in 25 jaar worden terugbetaald.
4. Fastned haalt 13 miljoen euro op
Snellaadbedrijf Fastned heeft nog eens 13 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van obligaties. Ook hebben investeerders voor 2,7 miljoen euro aan obligaties uit eerdere uitgiften verlengd. Alle nieuw uitgegeven obligaties hebben een looptijd tot juli 2025. Fastned heeft nu 118 snellaadstations in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Die stations zijn hard nodig om alle tot nu toe gedane investeringen te laten renderen. Inclusief de nieuwe ronde haalde het bedrijf een kleine 70 miljoen euro aan obligaties op.
5. Drie miljoen euro aan iPhones gestolen
Een 35-jarige man uit Polen is aangehouden, omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de diefstal van iPhones op Schiphol. In maart werd op een bedrijventerrein bij Schiphol een lading iPhones gestolen met een waarde van 3 miljoen euro. Er wordt vermoedt dat de dieven hulp krijgen van een of meer personen van diverse bedrijven. Het is niet bekend van wie de iPhones waren, of voor wie ze waren bedoeld.
6. Delivery Hero vaart wel in coronacrisis
Het Duitse Delivery Hero verwacht dat de omzet dit jaar 200 miljoen euro hoger uitkomt dan eerder verwacht. De eigenaar van onder meer Foodora voorziet een omzet van 2,4 miljard tot 2,6 miljard euro. De concurrent van Just Eat Takeaway zegt ook activiteiten op te starten in Japan. Ook wordt er 50 miljoen minder aan marketing uitgegeven, omdat de concurrentie minder intensief is dan voorzien. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet met 96 procent naar 612 miljoen euro.
7. En dan dit: Man gebruikt coronasteun voor aanschaf Lamborghini
Half mei kleurde de zakelijke bankrekening van ene David T. Hines rood. Hij stond 30.000 dollar in de min. Maar de man uit Florida ontving een lening van 4 miljoen dollar van de federale overheid. Hines bedacht zich geen moment en zette koers richting de lokale autodealer. Aldaar kiest hij een Lamborghini Huracán EVO, met een prijskaartje van 318.000 dollar. Nu stellen aanklagers dat hij honderdduizenden dollars aan leningen oneigenlijk heeft gebruikt. Naast de sportauto kocht hij meer luxeproducten en frequenteerde hij goede hotels. Hines zou bij de aanvraag over de hoogte van omzet hebben gelogen, waardoor hij een grote lening ontving.
Wat we ook lazen:
- Deze AI-tool genereert (pers)berichten van startups die gekocht worden, want die vertonen namelijk veel overeenkomsten. (The Next Web)
- Shell sleutelde in de vroege 20e eeuw al aan constructies om belasting te ontwijken (Follow The Money)
- Een Duitse bunker uit de Koude Oorlog werd gebruikt als uitvalsbasis voor de donkere kant van het internet. De Nederlander Herman-Johan Xennt is de spil in dit verhaal. (The New Yorker)
Tot zover de Sprout-update van woensdag 29 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.