1. Meijer en Kool geven gas met hun sportscholen
Marjolijn Meijer en Jordy Kool geven ondanks corona gas met hun Urban Gym Group (Trainmore, Clubsportive): ze kondigen de start aan van nog twee sportbedrijven. Met My Local Gym Group trekken ze nu ook de kleinere steden in, na de overname van een Utrechtse Bodysports per 1 januari. Met Gymwarehouse stappen ze in tweedehands fitnessapparatuur. De Sprout Challenger verdrievoudigde de afgelopen twee jaar tot 23 sportscholen en ruim 600 medewerkers. Investeerder Kool werd co-ceo nadat Meijer en haar co-founder Han Doorenbosch (privé en zakelijk) uiteen gingen.
Lees ook: Waarom fitness-ondernemers Han Doorenbosch en Marjolijn Meijer ook zakelijk uit elkaar gaan
2. Horeca en retail krijgen meeste NOW-steun
Vooral ondernemers in de horeca en retail hebben in de derde periode van de NOW-regeling geld gekregen. Dat blijkt uit een factsheet die het UWV woensdag heeft gepubliceerd. De uitkeringsinstantie maakte tot nu toe in totaal 1,7 miljard over aan voorschottermijnen, voor bijna 1,3 miljoen werknemers bij 77.480 bedrijven. Het gemiddeld opgegeven omzetverlies over de periode oktober tot en met december bedroeg 51,5 procent. In totaal kunnen de bedrijven 2,8 miljard aan NOW-steun tegemoetzien.
3. Poolse pakketkluisjes willen beursnotering in Amsterdam
Inpost, in Polen huge als exploitant van pakketkluisjes, wil een beursnotering in Amsterdam om geld op te halen voor verdere groei. In eigen land heeft het meer dan 10.000 zogeheten Automated Parcel Machines staan bij supermarkten, tankstations, ov-stations en parkeerplaatsen, in Engeland wil het snel uitbreiden naar 3000 stuks en ook Frankrijk en Italië willen de Polen vol kluizen zetten. Nederland zelf hebben ze nog niet op hun verlanglijstje staan.
4. Just Eat Takeaway groeit lekker dankzij strengere lockdown
Just Eat Takeaway gaat nog steeds lekker op de lockdown, zeker nu die in tal van landen wordt aangescherpt: het aantal bestellingen is in het vierde kwartaal van vorig jaar op jaarbasis met 57 procent gestegen naar 179,8 miljoen, blijkt uit een trading update. De scaleup van Jitse Groen moet het in de concurrentiestrijd met Uber Eats en Deliveroo wel doen met flink lagere marges, nu het meer inzet op eigen bezorgers en veel investeert in marketing. Beleggers waren daar niet blij mee: de koers van het aandeel zakte ruim 4 procent.
5. Weer een faillissement van Spyker
De soap Spyker gaat door. Na twee dochters is deze week ook het faillissement van holdingmaatschappij Spyker NV uitgesproken. Curator Denis Steffens was al langer zoet met de bedrijven van Victor Muller en dacht afgelopen november nog een deal te hebben met de ondernemer. Rond diezelfde tijd dreigde zijn confrère Willem van Andel al het faillissement van de NV aan te vragen: hij had nog geld tegoed namens de boedel van Spyker Events. Muller liet destijds weten, dat de NV een lege huls is waar niets te halen valt.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: geen mondkapje, geen loon
Een chauffeur van een banketbakkerij uit Bilthoven die weigert om een mondkapje te dragen, mag pas weer aan het werk zodra hij zijn mondkapje draagt. Ook mag de banketbakkerij de betaling van zijn loon tot die tijd opschorten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald in een kort geding. De man hield vol voldoende afstand te kunnen houden tot collega’s, en was in de auto niet verplicht tot het dragen van het mondkapje. Toch besloot de rechter tot een gelijke monniken, gelijke (mond)kappen-oordeel.
Wat we ook tegenkwamen:
- Telegram profiteert van de nieuwe privacywoorwaarden van WhatsApp. (Tweakers)
- We mogen meelwormen eten van Brussel, kom er maar in Protix! (Nu.nl)
- Hoe Musk, Einstein en Gates hun geheugen optimaal gebruiken. (FastCompany)
- Een podcast waarin 12 Nederlandse vc’s en startups terugblikken op 2020. (Golden Egg Check)
- De LG-keynote voor CES met een virtuele influencer als presentator (ontdekten we achteraf):