1. Kroegen, musea en bioscopen mogen open
Kroegen en culturele instellingen zoals musea en bioscopen mogen binnenkort weer open tot 22:00 uur. Dat zal het kabinet vanavond tijdens de persconferentie over het coronavirus aankondigen, melden Haagse bronnen aan het Algemeen Dagblad. Het kabinet zou daarmee verdergaan dan het Outbreak management Team (OMT), dat een sluitingstijd van 20:00 adviseerde. Ook zouden binnen- en buitenevenementen weer door mogen gaan, met binnen maximaal 1.250 bezoekers. Ook pretparken, dierentuinen en dergelijke doorstroomlocaties mogen weer open. Wel blijft de coronapas voorlopig gelden. Nachthoreca, festivals en andersoortige ongeplaceerde evenementen blijven tevens nog even gesloten. Het is nog niet duidelijk wanneer de versoepelingen ingaan.
- Ander coronaprobleempje: driekwart van de techbedrijven in Nederland kampt met productieproblemen vanwege de quarantaines.
2. Aidence en Quantib in Amerikaanse handen
Het Amerikaanse radiologiebedrijf RadNet neemt de Nederlandse scaleups Aidence en Quantib over. Dat maken de Amerikanen maandag bekend in een persbericht. Beide bedrijven werken aan technologie waarmee doktoren snellere en diepgaandere medische scans kunnen uitvoeren, door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie. Zo kunnen doktoren bijvoorbeeld sneller verscheidene kankervormen opsporen bij patiënten. Financiële gegevens maakt RadNet niet bekend. Aidence en Quantib zullen een plek krijgen in de AI-afdeling. Aidence schopte het in 2020 tot de finale van de Challenger50. Quantib, een spin-off van de Erasmus MC, haalde in 2017 nog 4,5 miljoen euro op bij de Nederlandse geldschieters Holland Venture en InnovationQuarter.
3. Overheid verstoorde markt met fonds DVI, aldus ACM
Toezichthouder de Autoriteit Consument & Markt (ACM) tikt de overheid op de vingers over publiek fonds Dutch Venture Initiative (DVI). Dat schrijft de ACM maandag op diens website. Het ministerie van Economische Zaken heeft tegen de regels in reclame gemaakt voor het fonds voor techbedrijven, ter waarde van 400 miljoen euro. Zo zou het ministerie hebben geprobeerd investeerders te interesseren voor het fonds. Dat mag niet, want hierdoor concurreert de overheid met private investeringspartijen, waardoor de markt verstoord raakt. De berisping betreft een beroep op een eerdere uitspraak. Afgelopen jaar nog stelde de ACM dat er geen sprake van oneerlijke concurrentie zou zijn. Nog een red flag: alhoewel DVI een fonds voor risicovolle techbedrijven is, deed het concern ook investeringen in lingeriebedrijf Marlies Dekkers en brouwerij Jopen.
4. Voorlopig geen aanslagen meer over vermogen box 3
De Belastingdienst verzendt voorlopig geen aanslagen meer over inkomen uit box 3. Het draait hierbij om inkomen uit beleggingen en spaargeld. Staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst meldt maandag in een brief aan de Tweede Kamer meer tijd nodig te hebben om een vonnis van de Hoge Raad te verwerken. De Hoge Raad oordeelde in december dat de wijze waarop de overheid aanslagen over box 3 heft in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM). Het lijkt erop dat de overheid een deel van de al geïnde belastingen terug moet storten, iets wat volgens de Volkskrant miljarden kan kosten.
5. Consumentenbond kraakt webshops buiten EU
Nederlanders kunnen beter geen bestellingen doen bij webshops buiten de Europese Unie. Dat opmerkelijke advies geeft De Consumentenbond. De producten zouden vaak tegenvallen, slecht werken of ‘ronduit onveilig’ zijn. De Consumentenbond bevroeg tienduizend respondenten naar hun ervaringen met buitenlandse webshops. Bijna een derde kocht er het afgelopen jaar iets, vooral bij AliExpress (61 procent), Amazon.com (16 procent) en Wish (16 procent). Voor bijna een derde van de ondervraagden voldeed het product niet aan de verwachtingen. Van de vijftig meest verkochte producten op niet-Europese sites voldeden 26 producten bovendien niet aan de veiligheidseisen. Het ging om bijvoorbeeld slaapzakjes waar baby’s in kunnen stikken en onveilig speelgoed.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Sunshower is gevaarlijk, aldus gezondheidsexperts
Zonnedouches, zoals die van de Sunshower, zijn gevaarlijk voor de gezondheid, stellen gezondheidsexperts maandagavond in televisieprogramma Radar. Gebruikers zouden er huidschade door kunnen oplopen. De Sunshower levert douches die gebruikmaken van infrarood- en UV-licht. Sunshower-ondernemer Merijn Wegdam ontkent tegen Radar dat zijn product een gevaar voor de gezondheid zou vormen. De Sunshower zou uitvoerig getest zijn met dermatologen, aldus Wegdam. Hij richtte het bedrijf in 2003 op met compagnon Oscar Meijer. In 2015 werd de Sunshower door – toen nog – Sprout uitgeroepen tot Gamechanger. In 2005 won het bedrijf de Sprout Business Boost.
Wat we ook lazen:
- De fabriek die het Groningse gas moet doen vergeten (de Volkskrant)
- Belgische startup Deliveract haalt 150 miljoen euro op en is – tada! – unicorn (het FD)
- Miljardair Wijnand Pon grijpt naast 170 miljoen bij verkoop Accell (Quote)