1. Grootbedrijf laat startupgeld rollen
Grote Nederlandse bedrijven steken massaal geld in startups, schrijft de Volkskrant. Aegon, Eneco, KPN en Microsoft Nederland hebben dit jaar aangekondigd bij elkaar 255 miljoen euro durfkapitaal te reserveren. Het totale bedrag ligt nog hoger, want nog eens tientallen andere bedrijven investeren ook – met onbekende bedragen – in startende ondernemingen. Lang niet al het kapitaal komt in Nederland terecht; het investeringsfonds van Aegon is bijvoorbeeld gehuisvest in New York, terwijl Philips samenwerkt met een investeerder in Silicon Valley.
2. Amsterdamse softwaremaker Qelp in Amerikaanse handen
Het Amsterdamse Qelp, maker van software voor callcenters in de telecomsector, is voor 18,5 miljoen euro verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Sykers, dat callcenters beheert voor grote bedrijven. Volgens oprichter Wouter Deelman, die aanblijft als directeur, leidt de overname tot snellere wereldwijde groei en gezamenlijke investeringen in productontwikkeling. Ook krijgt Qelp via Sykes toegang tot grote klanten als AT&T, Huawei en HP, en verzekeraars en banken.
3. Meer opdrachten en uren voor zelfstandige
Zelfstandige professionals in de zakelijke dienstverlening hebben het druk. Het aantal opdrachten is in het tweede kwartaal van dit jaar met 30 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de kwartaalmonitor van ZP Facts, een initiatief van detacheerder Headfirst en de Universiteit Tilburg. Ook de algehele arbeidsmarkt voor zp’ers laat een stijgende lijn zien, onder meer door dankzij stijgende tarieven, langere duur van opdrachten en de groei van het aantal zp’ers.
4. Rijke migrant laat Nederland links liggen
Rijke migranten halen hun neus op voor Nederland, schrijft de Telegraaf. Daarmee mislukt het overheidsbeleid om buitenlandse investeerders en startende bedrijfjes naar ons land te krijgen met een ‘gouden visum’ volgens de krant jammerlijk. De krant baseert zich op cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Sinds oktober 2013 kreeg nog maar één investeerder een verblijfsdocument; tot nu toe zijn tien aanvragen gedaan. Om in aanmerking te komen voor zo’n visum moet je een investering doen van minimaal 1,25 miljoen euro. Die investering moet voor werkgelegenheid zorgen of een ’innovatief karakter’ hebben.
5. En dan dit: Startup benut bloembollenoverschot
Jaarlijks belandt 2.470 ton aan bloembollen op de composthoop, verspilling die BloemenStorm met beide handen aangrijpt om een bedrijf mee op te bouwen. Ondernemers Sophie Raateland en Frank Berbée kopen overschotten op en leveren die in steigerhouten bakken aan bedrijven, schrijft Duurzaambedrijfsleven.nl. De bakken worden vier keer per jaar opgehaald en omgeruild voor een verse lichting bollen.
Zomerquote
Tot zover de Sprout zomerupdate van 10 augustus. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van vrijdag
Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van Sprout
Want Sprout members krijgen naast het dagelijkse ondernemersnieuws en -inspiratie:
✓ 6 x per jaar Sprout Magazine digitaal én in de bus
✓ 10 x per jaar inspirerende evenementen en visits aan bekende ondernemers
✓ Een uitgebreid profiel op Sprout.nl
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Toegang tot onmisbare ondernemerskennis in de how-to database met onderwerpen als sales, marketing, belasting en personeelszaken.
Dus meld je nu aan voor slechts 8,25 per maand!