1. Biotechbedrijf GenDx verkocht voor 135 miljoen
Biotechnologiebedrijf Genome Diagnostics (GenDx) is gekocht door Eurobio Scientific. De Franse branchegenoot betaalt 135 miljoen euro in contanten voor het Utrechtse bedrijf dat software ontwikkelt om de juiste donor voor stamceltransplantatie te vinden.
Eurobio Scientific koopt alle aandelen die in handen waren van vijf partijen. Ceo en wetenschapper Wietse Mulder had meer dan de helft van de aandelen in handen. Investeerder Ampersand Capital had een stevig minderheidsbelang en daarnaast waren er drie kleinere aandeelhouders, meldt Het Financieele Dagblad.
2. The Good Roll haalt acht ton op in crowdfunding
Makers van hip en duurzaam wc-papier The Good Roll hebben 780.000 euro opgehaald met een crowdfunding. De startup van Melle Schellekens en Sander de Klerk mikte op minstens vijf ton, maar wist bij 532 investeerders ruim anderhalf keer dit bedrag op te halen. De startup wil de gelden investeren in marketing en uitbreiding van het team.
3. Topbestuurders zien salaris sneller groeien dan medewerkers
De Volkskrant heeft weer jaarverslagen van 112 grote bedrijven en instellingen doorgevlooid om te kijken wat ceo’s verdienen. De uitkomst: gemiddeld 2,8 miljoen euro in 2021 en dat is 32 procent meer dan een jaar eerder. Door het snelle coronaherstel zagen veel bestuurders hun bonus oplopen. De afstand met de werkvloer nam toe, want cao-lonen stegen 2,2 procent.
De boel wordt wel een beetje scheef getrokken door Lucian Grange, de Britse topman van het in Nederland genoteerde Universal Music Group. Hij verdiende afgelopen jaar 274,3 miljoen euro.
4. Sid Sijbrandij pakt 264 miljoen
Nog meer grootverdienersnieuws. Sid Sijbrandij, oprichter van GitLab, behoort tot de bestverdienende ceo’s in de Verenigde Staten. De Nederlander hengelde 264 miljoen dollar binnen. Daarmee hoeft hij maar negen bestuursvoorzitters voor te laten gaan. Het basissalaris van de geboren Tukker bedraagt slechts 25 dollarcent. De miljoenen komen uit een aandelen- en optiepakket. Elon Musk staat op eenzame hoogte. In 2021 pakte hij ongeveer 10 miljard dollar.
5. Parcom stapt aan boord bij luxebotenmaker Wajer
Het is misschien wel het bekendste speeltje van vermogende Nederlanders, waaronder koning Willem-Alexander: een boot van Wajer. De Nederlandse exclusievebotenbouwer komt nu deels in handen van investeringsmaatschappij Parcom. De investeerder neemt een onbekend minderheidsbelang tegen een onbekend bedrag. Doorgaans investeert Parcom in bedrijven met een omzet van 50 tot 100 miljoen euro.
Parcom is al enige jaren aandeelhouder in jachtenbouwer Royal Huisman. Onlangs gaf directeur Dries Wajer aan dat het bedrijf binnen enkele jaren van 100 miljoen naar 200 miljoen euro omzet wil groeien.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Pizza di crisis! Japanse pizzatent kiest voor rijstbodem
Gestegen graanprijzen, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne, dwingen de Japanse Pizza Hut tot creativiteit. Vanaf volgende week biedt de keten pizzabodems op basis van rijst aan. De pizza’s zullen in eerste instantie zes weken op de kaart staan, ook om te onderzoeken hoe populair deze onder consumenten zijn. De keten denkt dat het een ‘perfect fit’ is met de wensen van de Japanse consument, maar erkent ook dat gestegen graanprijzen een rol spelen.
Wat we ook lazen:
- Techcrunch sprak met twee general partners van Andreessen Horowitz, de bekendste venture capitalist van Silicon Valley, over hun investeringsstrategie. (Techcrunch)
- De politieke spanningen rondom Taiwan lopen, maar welke invloeden kan dat hebben op de chipindustrie? Negentig procent van de geavanceerde chips wereldwijd komt van het eiland. (NRC Handelsblad)
- Just Eat Takeaway heeft zijn belang in het Braziliaanse iFood voor 1,8 miljard euro verkocht aan Prosus. De koers steeg na de aankondiging met een kwart. (Het Financieele Dagblad)