1. Fred de la Bretoniere op randje faillissement
Damesschoenenbedrijf Fred de la Bretoniere heeft een faillissement aangevraagd. Het bedrijf (115 medewerkers), ook bekend van Shabbies Amsterdam, kampte al langere tijd met dalende omzetten, een zoektocht naar een strategische partner zou op niets zijn uitgelopen. Vorige week viel de groothandel al om. De tien winkels en webshop zijn vooralsnog open, in de hoop op een doorstart. Grondlegger Frederik Cornelis de la Bretonière opende al in 1971 in Amsterdam zijn eerste winkel, en heeft al de nodige herstructureringen achter de rug. “Je begint langzaamaan toch ook over een exitstrategie na te denken”, zei hij in 2013 tegen Sprout. Het schoenenmerk is sinds 2014 in handen van Karmijn Capital.
2. Beurswaakhond sleept Musk weer voor de rechter
Elon Musk moet zich uiterlijk vandaag bij een rechtbank in de Verenigde Staten verantwoorden voor twee tweets over het aantal Tesla’s dat hij dit jaar verwacht af te leveren, schrijft Bloomberg. Beurswaakhond SEC vond dat Musk daarmee eedere afspraken over zijn koersgevoelige twittergedrag heeft geschonden. Een eerdere schikking, nadat Musk tweette dat hij Tesla van de beurs wilde halen, koste de ondernemer 20 miljoen dollar. Musk beloofde een Twitter Sitter aan te stellen, die zijn tweets leest voordat ze live gaan. Musk vindt dat hij geen nieuwe, belangrijke informatie heeft getweet.
3. Uber betaalt crimineel verdiend geld terug
Het Openbaar Ministerie pakt ruim 300.000 euro aan crimineel verdiend vermogen (commissies) terug van Uber, omdat het bedrijf tussen 2014 en 2015 een dienst (UberPop) aanbood waarmee het privépersonen als taxi-chauffeur liet spelen. Omdat Uber met UberPop de taxiwet overtrad, en chauffeurs zonder taxivergunning liet rondrijden, betaalt het bedrijf een boete van 2 miljoen euro. Het Amerikaanse bedrijf werkt in Nederland inmiddels alleen nog met chauffeurs met een taxivergunning. Met het betalen van de boete kan Uber laten zien “dat wij van onze fouten hebben geleerd en als organisatie echt zijn veranderd”, zegt een woordvoerder tegen de NOS.
4. Fusie- en overnamemarkt naar hoogtepunt
Dankzij een overschot aan kapitaal lag de wereldwijde fusie- en overnamemarkt vorig jaar op het twee na hoogste niveau van de afgelopen twintig jaar, blijkt uit cijfers Bain & Company, waar Consultancy.nl over bericht. In totaal werd er voor 3,4 biljoen dollar aan deals gesloten, 0,5 biljoen meer dan in 2017. De markt wordt gestuwd door een toegenomen aantal private equity buyout-bedrijven, die zijn volgens Bain actiever en beschikken over recordhoogtes aan kapitaal. Populairste doelwit van overnames zijn techbedrijven. “Veel bestuurders worstelen met toepassingen op het gebied van onder meer e-commerce, data-analytics, mobile, internet of things en andere digitale ontwikkelingen, en zien dat hun bedrijfsmodellen mogelijk verouderen en dat zij actie moeten ondernemen.”
5. ‘Meest gehate man’ runt bedrijf vanuit cel
Martin Shkreli, ‘de meest gehate man van de VS’, geeft vanuit zijn cel leiding aan zijn voormalige bedrijf Phoenixus (voorheen Turing Pharmaceuticals), schrijft de Wall Street Journal. Shkreli, die een celstraf van 7 jaar uitzit wegens beleggingsfraude, werd berucht toen hij de prijs van een medicijn tegen infectieziekten verhoogde van 13,50 dollar naar 750 dollar. Shkreli zou een telefoon zijn cel ingesmokkeld hebben, waarmee hij invloed uitoefent op deals en benoemingen. Ook zou hij – onder een schuilnaam – op Twitter actief zijn en een blog bijhouden. Gevangen die in de VS worden betrapt op het bezit van een smartphone kunnen een jaar extra celstraf krijgen.
6. En dan dit: app is ‘Iens’ voor mensen met allergie
Nadat Stef Meijns (24) zeven keer in een restaurant een allergische reactie kreeg, terwijl hij zijn notenallergie had doorgeven, besloot hij een app te maken zodat mensen met een voedselallergie veilig en ontspannen uit eten kunnen, bericht de NOS. Via de app SafeFoodies kunnen zij reserveren en hun allergie doorgeven, zodat restaurants zich goed kunnen voorbereiden en het eten los van andere maaltijden kunnen bereiden. De app, die 2 maanden geleden gelanceerd, telt nu tien restaurants. Meijns overlegt dagelijks met nieuwe restaurants. Gebruikers blijven wel zelf verantwoordelijk, waarschuwt een medewerker van TNO. “De app is geen keurmerk.”
Stef heeft een dodelijke notenallergie. Uit eten gaan is dus een risico. Daarom bedacht hij een allergiebewuste restaurant-app. pic.twitter.com/yeaJl1MO1i
— NOS op 3 (@nosop3) 10 maart 2019
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van maandag 11 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.